Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

U Sarajevo dolaze novi tramvaji i trolejbusi, rekonstrukcija pruge

S ciljem unapređenja javno-gradskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja raspisalo je tri javna poziva, a u cilju poboljšanja i unapređenje javnog gradskog prijevoza u KS-u.

“Između ostalog, radi se o nabavci novih tramvaja, preko EBRD kredita, odnosno banke. Raspisali smo javni poziv za nabavku 15 novih tramvaja. Bit će 100 posto niskopodni kako bi omogućili osobama sa invaliditetom da lakše ulaze i izlaze iz vozila”, rekao je Adi Kalem, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Kako je kazao za AA, rok isporuke vozila bi bio 24 mjeseca po potpisu ugovora, od čega bi tri prototipa vozila bila isporučena 18 mjeseci po potpisu ugovora. Javni poziv je otvoren do 20. jula.

“Ono što je jako bitno jeste da se povećava sama udobnost, poboljšava se informacioni sistem unutar tramvaja za putnike”, rekao je Kalem.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana raspisan javni poziv za sanaciju, odnosno rekonstrukciju pruge od Marindvora do Ilidže, vrijednosti 20 miliona eura.

Kako je naveo Kalem, riječ je o još jednom projektu koji ima za cilj unapređenje javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo.

Sredstva za realizaciju projekta obnove pruge obezbijeđena su putem zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), po čijim pravilima se vrši procedura izbora izvođača radova. Rok za prijavu na tender ističe 21. augusta 2020. godine.

“Očekujemo da se pojave veliki igrači i brzo rješavanje ovog posla. Bitno je naglasiti da je posao podijeljen u više LOT-ova kako bi nesmetano funkcionisao javni gradski prevoz. Nadamo se da ćemo do kraja godine krenuti sa rekonstrukcijom pruge”, pojasnio je Kalem.

Raspisan je, rekao je, još jedan javni poziv koji se finansira iz sredstava Vlade KS-a, a radi se o rekonstrukciji pruge Marindvor – S krivina u vrijednosti od 500.000 KM.

Tu je i investicije od 15 miliona eura za nove trolejbuse. Evaluacija ponuda je u toku. Kalem je istakao i da je Vlada KS-a nabavila devet novih minibusa za GRAS.

“Za padinske dijelove KS-a i prigradske općine. Oni su ocarinjeni, završen je nulti servis, trenutno je u fazi registracija vozila. Za nekih desetak dana oni će biti u pogonu. Ovo je Vlada kontinuiteta. Mi nastavljamo sa investicijama koje su počete i ranije”, naglasio je Kalem.

Rekao je i da u sljedećoj fazi planiraju da se bave restruktuiranjem i reorganizacijom GRAS-a.

“Bitno je istaći da ove godine idemo sa zakonom o javno-gradskom prevozu putnika”, kazao je Kalem.

S obzirom na to da je trenutni stepen sigurnosti slijepih i slabovidnih osoba u saobraćaju na području Kantona Sarajevo neadekvatan, kao i činjenicu da postoji opravdana potreba za unapređenje sigurnosti ove populacije, Ministarstvo saobraćaja je planiralo i sredstva za projektovanje i izvođenje radova uspostavljanja sistema zvučne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe sa taktilnim površinama na području užeg lokaliteta naselja Skenderija.

U toku je izvođenje radova i na uspostavljanju sistema zvučne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe sa taktilnim površinama na području užeg lokaliteta Skenderije. Radovi se izvode u okviru projekta koje je pokrenulo Ministarstvo saobraćaja KS, na inicijativu Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS.

Kako je najavio resorni ministar Adi Kalem, radovi će biti završeni do kraja septembra ove godine. Cilj je omogućiti veću mobilnost, kao i uslove za sigurno kretanje ovoj populaciji.

Radovima na uspostavljanju sistema zvučne signalizacije, kao i taktilnih vodilica obuhvaćeni su: raskrsnice ulica Hiseta – Valtera Perića – Hamze Hume – Obala Kulina Bana, raskrsnica ulica Obala Kulina Bana – Reisa Džemaludina Čauševića – Eiffelov most i raskrsnica ulica Terezija – Skenderija – Hamdije Kreševljakovića – Most Skenderija.

Za realizaciju radova na Skenderiji Ministarstvo je izdvojilo 230.000 KM.