Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

U padu vojnog helikoptera u Turskoj poginulo 11 turskih vojnika

Jedanaest pripadnika turske vojske položili su živote kao šehidia četvoro povrijeđeno u padu helikoptera na istoku Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ministarstva odbrane Turske navedeno je kako izgubljen kontakt s helikopterom, koji je danas, u 13:55 sati po lokalnom lokalnom vremenu, poletio iz Bingola prema Tatvanu, u blizini provincije Bitlis. Kontakt s helikopterom tipa Cougar izgubljen je u 14:25 sati, nakon čega je pokrenuta potraga.

“Odmah su započete potrage u regiji bespilotnom letjelicom, avionom CN-235 i helikopterom. Utvrđeno je da je došlo do helikopterske nesreće. Devet naših herojskih boraca u helikopteru položili su živote kao šehidi, a četiri naša herojska vojnika su povrijeđena”, piše u saopćenju. Uzrok nesreće još uvijek nije potvrđen.

Davut Bilgec, jedan od mještana sela, kazao je za AA kako su po saznanju o padu helikoptera sa komšijama potrčale do mjesta nesreće da pomognu vojnicima.

Bilgec pojašnjava kako je prije pada helikoptera čuo zvuk motora, ali kako u tim momentima nije shvatio o čemu se radi.

“Djeca su kazala da je pao helikopter. Nakon što smo stigli na mjesto nesreće, vidjeli smo da imamo šehide. Jako mi je žao. Bila su i četiri povrijeđena vojnika. Prišao sam jednom od njih, on je bio ispod helikoptera. Usta su mu bila puna snijega, koji sam uklonio kako bi mogao neometano disati. Pitao sam ga da li je dobro, odgovorio mi je da jeste. Nastavio sam čistiti snijeg kako bih ga oslobodio ispod helikoptera. Rekao sam mu da se ne pomjera zbog mogućih povreda i lomova”, ispričao je Bilgec.

Dodaje kako je potom obišao ostale povrijeđene vojnike.

“Skinuo sam jaknu i pokrio sam vojnika kao bi ga zaštitio od hladnoće. Ruka mu je bila zaglavljena. Izvukli smo ga, potom je stigla i hitna pomoć. Dvojicu vojnika smo uspjeli izvući sami”, ispričao je Bilgec.

Prenesene su i riječi saučešća porodicama šehida, a povrijeđenim pripadnicima vojske želje za što bržim oporavkom.