Turković i HNS BiH osudili napad na Ambasadu RH u Sarajevu

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH osudio je napad na zgradu Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, navodeći kako se nada da ovakvi i slični događaji neće predstavljati smetnju budućim prijateljskim nastojanjima Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

“Potrgani nosači zastava na zgradi, pri čemu je zastava Europske unije uništena, nije put kojim Bosna i Hercegovina želi ići u budućnosti”,saopćeno je iz HNS-a.

Uz osudu napada, HNS zahtjeva hitnu reakciju policijskih i pravosudnih institucija kako bi se počinitelj otkrio i kazneno odgovarao.

“Zalažemo se za europsku Bosnu i Hercegovinu, živimo i borimo se kako bi pokrenuli njen put k Europskoj uniji, nažalost, ovakvi nas pokušaji rušenja svih demokratskih standarda vraćaju nekoliko koraka unazad.

Neprimjerene poruke i odnos sa susjednom zemljom koja je najveći zagovornik stabilnosti i razvoja BiH, ali i najveći zagovaratelj i partner europske i euroatlantske BiH nikako ne smije biti meta ovakvih ili sličnih napada”, navodi se.

Iz HNS-a BiH se nadaju kako ovakvi i slični događaji neće predstavljati smetnju budućim prijateljskim nastojanjima Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini te ističu kako su uvjereni da će se dobrosusjedski i partnerski odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u budućnosti razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit svih naših naroda.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković osudila  je vandalski čin.

– Osuđujem uništavanje zastave Evropske unije na zgradi Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. Ovaj vandalski čin kojeg su počinili pojedinci za nas je neprihvatljiv, ne predstavlja stav većine građana naše zemlje i za njega nema mjesta u Bosni i Hercegovini. Naše čvrsto i strateško opredjeljenje je članstvo u Evropskoj uniji, ali i unapređenje izgradnje dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom na bazi uvažavanja i razumijevanja. Očekujem od nadležnih istražnih organa u Bosni i Hercegovini da što prije rasvijetle ovaj nemili događaj – kazala je Turković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.