Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

JASNA PORUKA! Stanivuković dočekao goste iz Sarajeva obučen u boje srpske zastave

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ugostio je danas gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, s kojom je tokom ovog prvog zvaničnog susreta razgovarao o brojnim temama i saradnji dva grada.

– Ovo je posjeta od istorijskog značaja, koja će najviše uticaja imati na budućnost. Danas nove generacije šalju nove poruke, poruke mira i pruženih ruku. Pitanja iz naše prošlosti, na koja imamo različita gledanja, ne treba da budu kamen spoticanja našoj sadašnjosti i budućnosti koju gradimo – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

On je bio obučen tako da su njegovi odjevni predmeti bili u crvenoj, bijeloj i plavoj boji. To su boje srpske zastave. Po osmijesima članova delegacije iz Sarajeva, ta očita poruka da se Banjaluka predstavlja kroz srpski kolorit, nije im zasmetala. Obzirom da je u gostujućoj delegaciji bio Haris Bašić, koji ima diolomatskog iskustva, tim je nereagovanje ga provokaciju domaćina poraznija.

Ova posjeta danas, kako kaže, ne predstavlja samo protokolarnu posjetu, već “prijateljsko pružanje ruku dvije mlade osobe koje vode dva najveća grada u Bosni i Hercegovini”.

Teme današnjeg susreta u Gradskoj upravi Banja Luka, kako je naveo, bile su ekonomija, kultura, sport, privreda i saradnja na mnogim poljima od kojih će građani dva grada imati koristi. Između ostalog, u planu je da dva grada zajedno na međunarodnoj sceni predstave svoje turističke potencijale, ali i sarađuju u drugim oblastima što će biti konkretizovano u narednom periodu.

Kako je najavio gradonačelnik, Grad Banja Luka pokloniće Gradu Sarajevu humanu česmu, istu onakvu kakva je danas zablistala u centru Banje Luke, saopćeno je iz Gradske uprave Banje Luke.

Gradonačelnica Sarajeva, uz zahvalnost za gostoprimstvo, istakla je da je prošlo previše vremena bez zvaničnog susreta čelnika dva najveća grada u Bosni i Hercegovini, te da se današnjim susretom ispisuju stranice istorije odnosno stranice budućnosti.

– Bez obzira na to što smo svjesni naših različitosti, tražićemo ono što nas spaja, ono što će nas sasvim sigurno predstavljati u budućnosti i ono što će u Evropu i svijet slati sliku građana Sarajeva i Banje Luke kao dijela Evrope – kazala je ona.

Naglasila je da je Sarajevo grad sporta, kulture i ljepote i da to sve isto kaže uvijek i za Banju Luku.

Kako je istakla, kao predstavnici mlade generacije političara žele krenuti naprijed, pozitivnom energijom i pozitivnim pričama.

– A ima li šta ljepše od saradnje. Naš sastanak treba da postane praksa, da se sastajemo bar jednom mjesečno i da razgovaramo o zajedničkim projektima – istakla je gradonačelnica Sarajeva.

Dodala je da žele dati priliku mladosti, pokazati ono najbolje, razvijati i buditi pozitivne emocije.

– Sarajevo je grad hiljadu mostova i ne mislim samo na građevine, nego na pružene ruke. Zato zahvaljujem gradonačelniku Stanivukoviću što je pružio ruku Sarajevu, te očekujemo vrlo brzo uzvratnu posjetu – kazala je ona.

Najavila je da će Sarajevo simbolično pokloniti građanima Banje Luke dječiji park sa opremljenim dječijim igralištem.