Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

SRPSKO ZLODJELO! Sjećanje na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike

Na spomen-obilježje na Alipašinom Polju u Sarajevu danas je položeno cvijeće u znak sjećanja na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđu Salkića.

Njihovi životi su prekinuti na današnji dan, prije 27 godina, kada je granata ispaljena s položaja Vojske Republike srpske iz pravca Nedžarića pogodila improvizirane prostorije u kojima je učiteljica Gunić održavala nastavu. Tada su teže i lakše ranjena još 23 učenika, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Cvijeće su položili roditelji ubijenih učenika, brojne delegacije, rodbina, prijatelji i učenici Osnovne škole “Fatima Gunić”.

Delegaciju Kantona Sarajevo predvodila je dopredsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić i ministar saobraćaja Adi Kalem koji je, ovom prilikom, poručio kako je agresor tokom četiri godine opsade Sarajeva sistematski ubijao djecu i civile.

– Svirepa ubistva i masakri građana u Sarajevu i BiH nisu bili slučajni i to treba uvijek ponavljati, jer kako drugačije objasniti ova ubistva koja su se dešavala tokom sankanja djece na Alipašinom Polju i tokom dječije igre na Bistriku, u redovima za vodu kod Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza na Boljakovom Potoku i Budakovićima, na pijaci Markale i ispred Gradske tržnice. To se ne može drugačije objasniti, nego kao plansko i sistematično ubijanje djece i građana Sarajeva- naglasio je ministar Kalem.

Upravo zbog te činjenice najveću kaznu za ratni zločin Haški tribunal je odredio komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislavu Galiću.

Među prisutnima je bio i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92-’95. Fikret Grabovica, koji je kazao da je posebno teško doći na mjesto stradanja djece.

– Vrlo je važno da se i na ovaj način sačuva istina od zaborava, jer su sve veće tendencije negiranja genocida. Nama nije u interesu da se sjećamo kako bi buduće generacije mrzile ili se svetile, nego da znaju cijeniti mir. A to je jedino moguće sjećanjem i znanjem – rekao je Grabovica.