Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

SDP: Nema uslova za pregovore o reformi dok traju secesionističke prijetnje RS-a

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine saopćila je da nema uslova za nastavak pregovora o izbornoj i ustavnoj reformi BiH dok traju secesionističke prijetnje iz Republike Srpske, odnosno ugrožavanje ustavnog poretka i suvereniteta države BiH.

Zastupnici SDP-a u parlamentima će učestvovati u svim odlukama koje bi značile ukidanje neustavnih zaključaka Narodne skupštine RS-a i deblokadu bosanskohercegovačkih institucija.

To je na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio lider SDP-a BiH Nermin Nikšić tokom druge vanredne sjednice Predsjedništva te stranke na čijem je dnevnom redu aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo će biti u stalnom zasjedanju dok traje kriza izazvana secesionističkim prijetnjama državi, najavio je.

Nikšić obrazlaže da nema smisla pregovarati o bilo čemu dok Republike Srpska poduzima prve korake – ako nije već i poduzela početak secesije – budući da je zadnjim odlukama Narodne skupštine izvršen otvoreni udar na ustavni poredak i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Nikšić je negirao da se SDP povlači iz pregovora o izbornoj i ustavnoj reformi i dodao da je prava formulacija ‘zamrzava učešće’ sve dok je država pod secesionističkim prijetnjama.

Ova odluka SDP-a ne znači ni udar na bilo koga iz međunarodne zajednice, naprotiv, SDP cijeni pozivanja na dijalog, ali u trenutnoj krizi očekuje korake u pravcu rješavanja aktuelne krize i deblokade institucija.

Svu pažnju domaćih i međunarodnih faktora treba usmjeravati upravo na to, kazao je također lidera SDP-a, odnosno na ukidanje neustavnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Zastupnici SDP-a učestvovat će i davati doprinos u parlamentima u tom pravcu, zaključio je Nikšić.