Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

SDA REPREZENTACIJA U VM BiH: Turković, Branković, Pivić i Rančić

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) predložilo je na današnjoj sjednici Biseru Turković za novu ministricu vanjskih poslova, dok je Nezir Pivić predložen za zamjenika ministra pravde, Nedžad Branković za zamjenika ministra prometa i komunikacija te Dževad Mahmutović za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice i Hazim Rančić za zamjenika ministra finansija Hazima Rančića.

Kako je novinarima u pauzi zasjedanja stranačkog predsjedništva potvrdio lider SDA Bakir Izetbegović ova imena već su elektronskim putem dostavljena Zoranu Tegeltiji, novoimenovanom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Provjere kandidata i popunjavanje obrazaca u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) trebale bi završene do 23. decembra kada se očekuje potvrđivanje novog saziva Vijeća ministara na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izetbegović je ponovio poziv Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH da bez odgađanja predloži predsjednika Federacije BiH, jer je to osnovni uvjet za formiranje nove Vlade Federacije BiH.

Podržan je koalicioni sporazum SDA, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) o djelovanju u okviru parlamentarnih većina na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade u Kantonu Sarajevo nakon usvajanja tog koalicionog sporazuma, Izetbegović je ocijenio da sadašnji saziv Kantonalne vlade nije ništa značajno uradio u protekloj godini.

– U posljednje 23 godine pretežno je kantonalne vlade vodila SDA, te se jasno može reći šta je urađeno, a za ovu posljednju godinu neka mi neko kaže šta je ova ekipa uradila osim što su imali lijepih ideja – stav je predsjednika SDA.

Najavio je da će osigurati podršku 19 zastupnika u Skupštini KS-a, a za smjenu Vlade potrebno je minimalno 18 zastupničkih glasova, pojasnivši da bi u narednih mjesec ili dva trebala biti završena rekonstrukcija Kantonalne vlade.

Pozdravljena je odluka Predsjedništva BiH o usvajanju Programa reformi čime je deblokiran i intenziviran NATO put Bosne i Hercegovine te su pozvane nadležne institucije da ubrzaju imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, te provedu dogovor o slanju Programa u Brisel.

Predsjednik SDA napomenuo je da će se ova stranka zalagati za povećanje državnog budžeta za 2020. godinu čime bi se omogućilo normalno funkcioniranje i realiziranje ustavnih i zakonskih nadležnosti i obaveza.

– Svi predstavnici SDA koji sudjeluju u procesu usvajanja Globalnog okvira fiskalnog okvira i politika u BiH za 2020-2022. kao i budžeta za narednu godinu, djelovat će u tom pravcu – kaže Izetbegović i pojašnjava da je to neophodno i zbog povećanja plate policajcima i pripadnicima Oružanih snaga.

Pregovore o rješenjima Izbornog zakona u vezi sa Gradom Mostarom, kaže, potrebno je odvojiti od pregovora u vezi s ostalim izmjenama Izbornog zakona, napominjući da je nedopustivo vezivati te izmjene za proces uspostave Federalne vlade.

SDA je pozvala sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, kao i domaće i međunarodne organizacije na odgovoran i human pristup rješavanju problema migranata, kojima je pred nadolazeću zimu potrebno osigurati adekvatne uvjete za smještaj i život.