Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

ŠATOROVIĆ! Najniža plata od 1.000 KM je vitalni nacionalni interes

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović čestitao je, uime rukovodstva i članova Sindikata te u lično ime, 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je 1. marta 1992. završen dvodnevni referendum na kome je većina stanovnika naše domovine glasala za “suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

– Vjerovali su da će u novoj državi živjeti mirno i dostojanstveno, imati normalne plate, kvalitetno obrazovanje i zdravstvo, da će raditi i za taj rad biti adekvatno plaćeni. Nažalost, ovaj 1. mart dočekujemo u državi u kojoj samo manjina ima platu koja je dostatna za dostojanstven život, u kojoj učitelji i nastavnici sami kupuju školski materijal kako bi, bar donekle, poboljšali nastavni proces, zemlji u kojoj ljekari i medicinsko obolje mjesecima štrajkuju jer se ne poštuju njihova prava, a na radnim mjestima nemaju osnovni medicinski materijal za pružanje usluga stanovnicima – naveo je Šatorović.

Istakao je da dočekujemo ovaj dan u zemlji u kojoj nesavjesni poslodavci i predstavnici izvršne vlasti ismijavaju zahtjev sindikata da najniža plata bude 1.000 KM, uporno nas ubjeđujući da se može živjeti i sa polovinom tog iznosa.

– I zato, i na ovaj praznik, na dan kada slavimo odlučnost bh. građana da glasaju za samostalnu državu, mi ističemo da je najniža plata u iznosu od 1.000 KM vitalni nacionalni interes za svakog radnika i radnicu u BiH i da je ustavna, moralna i ljudska obaveza predstavnika izvršne vlasti da hitno i bez odlaganja donesu odluku od definisanju najniže plate u tom iznosu. Još jednom, sretan nam svima Dan nezavisnosti jedine, jedinstvene, nedjeljive, nepokorene, hrabre i odvažne Bosne i Hercegovine – poručio je Šatorović, saopćeno je iz SSSBiH.