Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Sahranjen Jovan Divjak, general Armije RBiH

Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine, sahranjen je danas na Gradskom groblju Bare u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine građana Sarajeva, prijatelji, suborci i komšije oprostili su se od bivšeg generala koji je kroz Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu pomagao i omogućio obrazovanje više hiljada djece.

Brojne delegacije, poznate ličnosti, prijatelji i poštovaoci njegovog lika i djela oprostili su se od bivšeg generala uz pjesmu “Bella Ciao” i vojne počasti.

“Umro je čovjek koji je spašavao naše duše, Schindler našeg doba, prijatelj svih ljudi, dosljedan, hrabar, ponosan, general koji je vikao: ‘Ne pucaj’. Bez kompleksa, a volio je… I kada su ga omalovažavali i ponižavali, hodao je uzdignute glave, i po linijama obilazeći svoje borce”, poručeno je ranije danas na komemoraciji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na području Kantona Sarajevo (KS) danas je Dan žalosti povodom smrti Jovana Divjaka.

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, preminuo je 8. aprila u Sarajevu u 85. godini.

Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije RBiH. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. godine osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovao je Udruženje Obrazovanje gradi BiH koje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu, i drugima da se školuju.