Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Proizvodnja jagodičastog voća u Podrinju postaje profitabilnija

Proizvodnja jagodičastog voća u Podrinju postaje profitabilnija, saopćili su realizatori Sweden/USAID FARMA II projekta koji je podržao Opštu poljoprivrednu zadrugu Insieme iz Bratunca u proširenju hladnjače i povećanju za 15 posto proizvodnje visokoprofitabilnih organskih džemova.

Opšta poljoprivredna zadruga Insieme iz Bratunca osnovana je prije 17 godina. Misija proizvodnje, obrade i izvoza različitih vrsta jagodičastog i šumskog voća je ostala ista, ali 2003. godine je imala deset članova a sad 500.

– Naši poljoprivrednici dolaze uglavnom iz Bratunca i Srebrenice, ali i iz Zvornika i Milića. U početku smo radili na tome da se što veći broj ljudi sa područja Podrinja počne baviti uzgojem jagodičastog voća i sakupljanjem šumskog voća. Kao zadruga, mi smo poljoprivrednicima pružali obuku i sadnice te smo kupovali, zamrzavali i izvozili njihove proizvode – objašnjava direktor ove zadruge Skender Hot.

Kako je proizvodnja jagodičastog voća proširena na 50 hektara, zadruga više nije trebala proizvoditi sadnice. Umjesto toga, 2009. godine počela je diverzificirati proizvodnju i proizvoditi prirodne džemove i sokove. Sad proizvodi više od 650 tona malina i kupina, a godišnje prikupi gotovo 300 tona šumskih borovnica, brusnica, zove i drena.

Prvoklasne maline i kupine zamrzavaju se pomoću IQF tehnologije i izvoze u Austriju, Njemačku i Holandiju, a one niže kvalitete i šumsko voće prerađuju u šest vrsta džemova i pet vrsta sokova, od kojih je većina certificirana kao organski proizvodi. Više od 90 posto džemova i sokova izvozi u Italiju.

– Proizvodnja džemova i sokova bio je korak u pravom smjeru za nas. Ovi proizvodi sa dodanom vrijednošću produžili su naš proizvodni ciklus na cijelu godinu, a povećali su i našu profitabilnost. Sada jednako zarađujemo od prodaje smrznutog programa i od prodaje džemova i sokova iako prodajemo dvostruko veću količinu smrznutih proizvoda – ističe Skender Hot.

Insieme proizvodi su visoke kvalitete. U 2020. godini je zadruga održala prodaju i nastojala proširiti hladnjaču, što bi omogućilo povećanje proizvodnje skladištenjem više voća za preradu, kao i gotovih proizvoda, prije isporuke.

Prijavili su se za dodjelu bespovratnog novca od Sweden/USAID FARMA II projekta, grant je odobren, te je kapacitet hladnjače povećan sa 950 na blizu 1.000 tona, instalirani su poboljšani sistemi za hlađenje i grijanje proizvodnih pogona i ugrađena nova oprema za pročišćavanje vode, što će smanjiti uticaj na okolinu i omogućiti ponovno korišćenje većine vode koja izlazi iz proizvodnje. Ta poboljšanja omogućit će zadruzi povećanje proizvodnje, prodaje i izvoza za 15 posto, odnosno na blizu milion tegli i flaša godišnje, a omogućit će i angažiranje više stalnih i sezonskih radnika na proizvodnji džemova i sokova tokom cijele godine.

Iako izvozno orijentirana firma, Insieme nije odustala od domaćeg tržišta. Direktor se nada da će trgovački lanci i potencijalni distributeri uskoro prilagoditi politike marži kako bi i proizvodi ove zadruge postali konkurentni u Bosni i Hercegovini.