Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Počela nova faza obnove banjalučkog Kastela

U Banjoj Luci je danas počela obnova južnog bedema tvrđave Kastel u koju će biti uloženo oko 120.000 KM iz budžeta grada.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je da grad svake godine postepeno ulaže u rekonstrukciju Kastela, podsjetivši da su do sada urađene dvije kule.

“Sada se radi obnova zidina, ograda pored staza, zatim bravarski, zidarski i tesarski radovi”, rekao je Radojičić novinarima u Banjoj Luci nakon obilaska započetih radova koji bi, prema njegovoj najavi, trebalo da se okončaju za tri mjeseca.

Arheologinja Muzeja RS Ivana Pandžić istakla je značaj obnove tvrđave Kastel koja predstavlja važan turistički potencijal u centru grada.

“Kastel je izgrađen na rimskim temeljima u jednom dijelu, što znači da od ranije postoji određen oblik utvrđenja. Paralelno s rekonstrukcijom, nastavljamo i naša istraživanja ove lokacije”, kazala je ona.

Dodala je da je cilj da se tvrđava zaštiti od daljeg propadanja, ali da se prilikom rekonstrukcije ispoštuju svi arhitektonski i historijski podaci o tome kako je tvrđava izgledala u originalu, te da se zadrži izgled najpribližniji onom kakav je nekada imala.