Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

POBJEDA! Prodaja i izvoz bh. poljoprivrednih proizvoda udvostručeni

Direktorica misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick izjavila je danas da su se prodaja i izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine više nego udvostručili tokom proteklih pet i pol godina, zahvaljujući zajedničkim naporima vlada SAD-a i Švedske.

Treba dodati da su mjere Vlade FBiH, prvenstveno izražene kroz povećanje poticaja poljoprivrednim proizvođačima, presudno utjecale na ovaj rezultat.

Eslick je posjetila lokalnog proizvođača sira iz Livna, Eko sir Puđa, kojem je Sweden/USAID FARMA II projekt dodijelio bespovratna razvojna sredstva.

Bespovratna sredstva pomogla su kompaniji da razviju mreže od više od 200 mljekara, kooperanata, te da modernizuju tvornicu, poboljšaju kvalitet proizvoda i dobiju izvozne dozvole za EU.

– Eko sir Puđa jedan je od primjera gdje je kroz ciljanu pomoć podržano provođenje jasna vizija razvoja poslovanja, što je dovelo do toga da kompanija poveća broj kooperanata sa kojima radi i osigura im egzistenciju. Uz podršku USAID-a i Švedske, kompanija je povećala svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda, te stavila nove proizvode na tržište i povećala prodaju i izvoz – rekla je Eslick.

FARMA II projekt vrijedan 17,75 milona američkih dolara završava svoje aktivnosti u zemlji. Radio je u pet sektora poljoprivrede, mljekarstvu, peradarstvu, te sktorima voća i povrća, meda i ljekovitog i aromatičnog bilja. Projekt je proveo 186 razvojnih grantova, podržao je rad više od 3.700 proizvođačkih organizacija i pružio je obuke za više od 19.000 ljudi iz privatnog i javnog sektora, od kojih su 37 odsto žene.

Projektne aktivnosti dovele su do reforme 31 relevantne politike, akreditacije jedanaest javnih ustanova i certificiranja 950 proizvođača u dobrim poljoprivrednim praksama i standardima sigurnosti hrane.

Kao rezultat, proizvođači koje je podržao FARMA projekt su udvostručili prodaju sa 670 miliona KM u 2015. na 1,32 milijarde KM u 2019., dok je izvoz u istom razdoblju porastao tri i pol puta, sa 53 na 191 miliona KM. Ukupno je otvoreno 1,029 novih radnih mjesta, saopćeno je iz FARMA II Projekta.