Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

OPET NAM TURCI POKLANJAJU MILIONE! Sanirat će Trg Alije Izetbegovića

Zahvaljujući odličnim pobratimskim odnosima Općine Stari Grad Sarajevo i turske Općine Fatih, inače jedne od najvećih istanbulskih općina, bit će saniran plato Trga oslobođenja Alija Izetbegović, javlja Anadolu Agency (AA).

Potvrđeno je ovo prilikom današnje posjete delegacije Općine Fatih, načelniku Općine Stari Grad mr. Ibrahimu Hadžibajriću. Delegaciju Općine Fatih Istanbul činili su načelnikMehmet Ergün Turan, njegov zamjenik Mehmet Özçelik, Bahadır Yasik, član uprave Privredne komore Istanbula (ITO) i Zeki Akbal, član odbora Privredne komore Istanbula.

Kako je kazao načelnik Hadžibajrić bit će urađena rekonstrukcija platoa Trga oslobođenja Alija Izetbegović, uz zadržavanje zelenih površina, ali i ostalih sadržaja kao što su spomen-obilježje, biste bh književnika, šahovskog platoa i drugo.

“Potpuna rekonstrukcija trga je bila planirana prije pet, šest godina ali iz objektivnih razloga nije realizovana jer je bila planirana podzemna garaža. S obzirom da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ove godine nije podržala projekat, koji je uključivao izgradnju podzemne garaže, odlučili smo se za drugu opciju, a to je sanacija postojećeg trga“, pojasnio je načelnik Hadžibajrić.

U svom daljem obraćanju načelnik Hadžibajrić se zahvalio pobratimskoj Općini Fatih.

„Trenutno stanje u kojem se nalazi trg ne zaslužuje da nosi ime prvog predsjednika. Uz pomoć naših prijatelja ćemo sanirati taj lokalitet i zbog toga im se iskreno zahvaljujem“.

Načelnik Općine Fatih Istanbul Mehmet Ergün Turan kazao je da su Stari Grad i Fatih dvije vrlo slične općine.

„Ime Alije Izetbegovića nosi veliko značenje za nas iz Turske, spremni smo da pomognemo kako bi se to mjesto uredilo. Prije dolaska na ovu funkciju radio sam mnogo u sektoru građevinarstva i prepoznajem velike stvari koje je načelnik Hadžibajrić uradio za Stari Grad. Drago mi je što ćemo i mi imati učešće u nekom od projekata“, zaključio je Turan.

Dvojica visokih zvaničnika su izrazili nadu da će radovi početi u najkraćem mogućem roku, a kao okvirni datum su naveli septembar mjesec, odnosno nakon zatvaranja Sarajevo Film Festivala. Ovo nije prvi projekat u Starom Gradu kojeg finansira Općina Fatih Istanbul. Naime 2018. godine, zahvaljujući ovoj istanbulskoj općini izgrađen je multifunkcionalni sportski teren Bijela bašča.

Također, zahvaljujući drugim pobratimskim općinama iz Republike Turske urađeni su neki od najznačajnijih infrastrukturnih projekata za Stari Grad. To su prije svega rekonstrukcija Baščaršijskog trga, restauracija parka At mejdan, izgradnja Bakr-babine džamije i Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra na Kovačima. Ukupna ulaganja za ove projekte su iznosila skoro tri miliona KM.