Opća bolnica – Operacija laparoskopski asistirane desne hemikolektomije

Hirurški tim Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajevo, u saradnji sa anasteziološkim timom i medicinskim osobljem operativnog bloka, uspješno je uradio drugu operaciju laparaskopski asistirane desne hemikolektomije.

– Radi se o naprednom laparoskopskom zahvatu, minimalno invazivne prirode gdje je reseciran tumor veličine 79 x 64 x 90 mm, desnog kolona koristeći se sa samo tri laparoskopska otvora te rezom dužine 5 centimetara. Time je izbjegnuta potreba za velikim abdominalnim rezovima i postoperativnim ožiljcima – navodi se.

Tom metodom, u odnosu na klasični hiruški operativni zahvat, postoperativni oporavak pacijenta je brži, a postoperativna bol manja. Smanjuje se i broj dana provedenih u bolnici i brži je oporavak pacijenta.

– Zahvat laparoskopske asistirane desne hemikolektomije izvršen je kod pacijenta mlađe životne dobi. Kaže da se odlično osjeća, da je već prvi dan nakon operacije ustao iz kreveta i normalno hodao. Pohvalio je hiruški tim i osoblje Opće bolnice za stručan i profesionalan rad  – ističu iz Opće bolnice.

Odsjek za opću hirurgiju Opće Bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajevo planira nastavak razvoja laparoskopske hirurgije u toj ustanovi.

 

1+