Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Obnova 15 stambenih jedinica povratnicima u Goraždu i Foči u FBiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je danas u Goraždu ugovore o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata sa 15 povratničkih porodica s područja Goražda i Općine Foča u FBiH.

Sredstva od 197.000 KM osiguralo je Ministarstvo, a ugovore su potpisali i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović te načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

– Ovim potvrđujemo da se nastavlja naše prisustvo u obnovi domova povratnicima na ovom području. Federalno ministarstvo putem svojih transfera, kao i provođenjem drugih programa i projekata, na području Goražda i Foče ukupno će obnoviti i izgraditi 354 stambene jedinice, za što su osigurana sredstva u iznosu od 19,7 miliona KM – kazao je Ramić nakon potpisivanja ugovora.

Naglasio je da je Ministarstvo u potpunosti opredijeljeno da bude prisutno na cijelom prostoru BiH te osigura podršku svim povratnicima.

– Tamo gdje imamo podršku i saradnju lokalnih vlasti, a ovdje je sigurno imamo, zajedničkim radom dosta brže se postižu evidentni pomaci. Razumijevanje prema potrebama povratnika posebno je vidljivo u Goraždu, ali i Foči, stoga ćemo naše dobro partnerstvo usmjeriti u daljnja ulaganja s ciljem stvaranje boljih uslova života i rada povratnicima na ovom prostoru – naveo je Ramić.

Premijerka Bosanko-podrinjskog kantona Aida Obuća izrazila je zahvalnost ministru koji, kako je kazala, četiri godine posjećuje i pomaže područje BPK Goražde.

– Ovo je velika podrška za povratnike. Ministar je iskoristio poziciju na kojoj se nalazi, a nadamo se da će podrška biti nastavljena – istakla je Obuća.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović također je pohvalio angažman ministra na području Goražda, te izrazio nadu što će 15 porodica dobiti uslove za kvalitetniji život.

– Godine su prošle, ali ovaj grad je imao najviše uništene infrastrukture. Većina kuća i stambenih jedinica su uništene – rekao je Ramović te dodao da su mnoge porodice u teškim uslovima nastavile živjeti u Goraždu.

Izrazio je nadu da će u narednoj godini biti zatvoreni preostali kolektivni centri te da će sve porodice imati riješeno stambeno pitanje.

Povratnici koji su danas potpisali ugovore odabrani su putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je do sada obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u skoro 70 općina na području cijele BiH.

Među korisnicima koji su danas potpisali ugovore je i Božidar Begović iz Goražda, povratnik kome je nedavno u požaru izgorjela stambena jedinica.

Projektom “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja javnih stambenih rješenja” – CEB II obuhvaćena je obnova i izgradnja 208 stambenih jedinica u zgradama po modelu neprofitno-socijalnog stanovanja. Sredstva u iznosu od oko 16 miliona KM osigurana su kreditnim zaduženjem te kontribucijom kantonalne vlade i jedinica lokalne samouprave.

Projektom ”Regionalnog stambenog zbrinjavanja u BiH”, čiji je implementator Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, putem donatorskih sredstava te kontribucijom domaćih vlasti, na području Goražda i općine Foča u FBiH ukupno je obnovljeno i izgrađeno 67 stambenih jedinica u vrijednosti od skoro dva miliona KM.