Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Novalić pozvao na rješavanje afere, objavio i Čamparinu fotografiju

Nakon što je otkrivena afera o pozadini ekscesa sa atomobilom federalnog ministra, regovao je i premijer ovog entiteta Fadil Novalić.

Na upit brojnih medija da komentiram slučaj, želim dati odgovor da sam veoma zabrinut viješću o osnovanim sumnjama da je ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića bio postavljen uređaj za praćenje i da je sve to došlo iz redova Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kojima rukovodi federalni ministar Aljoša Čampara. Nedopustivo je da iko ikoga prati i špijunira i ako su tačne informacije onda ih hitno treba do kraja rasvijetliti. Pozivam istražne organe da uzmu ovaj slučaj u prioritet rješavanja, reagirao je Novalić.
Damir Vejo, direktor Policijske akademije FUP-a, kojeg je, kako je to saopćilo ovo ministarstvo preventivno suspendovao Čampara zbog istrage, obratio se javnosti na Facebooku.

Poštovani prijatelji, zbog vaše podrške koju sam dobio dužan sam radi istine da objavim par riječi o svemu.

Danas sam više nego iznenađen natpisima o mojoj umješanosti u nevjerovatne zavjere i konspiracije, te započinjanju neviđene harange u cilju blaćenja mog imena

Želim da naglasim da sam sa ponosom,dostojanstveno i profesionalno radio na svim poslovima i zadatcima, a posebno na poziciji Direktora Policijske Akademije sa kojom sam emotivno vezan i na kojoj sam zarobljen početkom 92 god., Na poziciji Direktora sam bezpoštedno uložio sebe i svoje resurse da Akademiju učinim boljim mjestom i svijetlim primjerom uspjeha i ponosa u policijskoj zajednici.

Kroz svoj radni vijek i put, nikad nisam služio pojedincima ili grupama, moja služba je uvjek bila u interesu BiH i njenih građana, nikad nisam pristajao na kompromise pa makar to bilo na moju štetu i po cijenu pozicije koju obavljam. Nastojao sam da sve što radim bude časno i uzdignute glave. Nažalost takav put nosi sa sobom i razna neprijateljstva, spletke i animozitete.

Nikad se nisam ustezao da iznesem svoje mišljenje ma koliko se ono svidjelo ili ne pojedincima ili grupacijama. Međutim i kao protivnik određenih procesa ili pojava zadržavao sam dostojanstvo, nisam sijao razdor, niti se bavio spletkama, sve što sam uradio bilo je transparentno sa potpisom, pritom se nisam krio iza bilo čijeg imena niti pozicije.

Zadnju godinu dana sam predmet žestoke harange, međutim radeći u najboljem interesu Akademije nikad nisam iznosio neugodnosti kroz koje sam prolazio isključivo u nadi da se očuva ponos Akademije te omogući da se procesi i projekti nesmetano odvijaju o čemu svoj sud mogu najbolje dati oni koji su na bilo koji način upućeni u rad Akademije.

Trenuno sam predmet neviđene spletke i prljave igre, od čega se sa gnušanjem ograđujem i u potpunosti odbacujem. Kao i uvjek, časno i pošteno ću proći ovu borbu, sa uvjerenjem da će FUP i nadležno tužilaštvo ispitat slučaj do kraja profesionalno i u skladu sa Zakonom.

Ne želim niti jednog prijatelja dovesti u nezgodnu situaciju svojim pozivom ili druženjem, tako da mi ne zamjere brojni prijatelji ako ne odgovorim na njihove pozive. Siguran sam da će se spletke onih koji su ovo napravili okrenuti protiv njih sami. Bez straha i sa ponosom prihvatam i ovu situaciju koju su mi donijeli u život, neću pokleknut niti se predat kriminalnim skupinama, makar ostao sam, objavio je Vejo.