‘Neutralnost’ međunarodne zajednice ohrabruje retrogradne politike

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra razočaravajućom poruku koju su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, odbijajući da razgovaraju o očiglednim manipulacijama u izbornom procesu.

– Odbijanje predstavnika međunarodne zajednice da na poziv osam probosanskih stranaka ( SDA, DF, SDP, SBB, NS, NIP, PDA i SBiH) razgovaraju o situaciji nastaloj nakon bojkota izbora u Srebrenici, može jedino koristiti negatorima genocida koji su izbornim manipulacijama ostvarili pobjedu – saopćeno je iz SDA.

Iz ove stranke ističu “da ‘neutralnost’ međunarodne zajednice, koju su Bošnjaci itekako iskusili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ohrabruje retrogradne politike i toga bi naši prijatelji u Evropi i svijetu konačno trebali postati svjesni”.

– Srebrenica, kao grad i područje u kojem je počinjen genocid, zaslužuju posebnu pažnju svih i tu ne smije biti ‘neutralnih’. Nakon što su pobijeni i protjerani, raseljeni diljem svijeta, Bošnjacima se sada administrativnim preprekama i izbornim manipulacijama onemogućava da glasaju u svom gradu – navodi se u saopćenju.

Iz SDA napominju da “dok se temeljito ne riješi pitanje glasanja poštom i u odsustvu, te omogući svakom čovjeku iz Srebrenice da glasa, izbori u ovom gradu se ne mogu smatrati legitimnim”.

SDA će nastaviti da pruža podršku inicijativi „Moja adresa: Srebrenica“ u borbi za jednaka prava svih građana Srebrenice, poručuju iz ove stranke.