Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Kako je iz Tuzle moglo otići 85.000 Srba, ako ih je na popisu iz ’91. godine bilo 20.000?

Povodom beskrupulozne laži, koju je Milorad Dodik 16. februara iznio na jednom skupu u Bijeljini, kako je navodno Tuzlu napustilo preko 85.000 Srba, konstatujemo da se radi o još jednoj u nizu fabrikovanih laži i širenja govora mržnje s ciljem destabilizacije Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH sa popisa stanovništva 1991. godine, navodi se da je Tuzla imala 131.618 stanovnika, od čega 20.271 stanovnika, koji su se izjasnili kao Srbi.

Imamović podsjeća da je na zadnjem popisu stanovništva održanom 2013. godine, u Tuzli je bilo 110.979 stanovnika, te postavlja pitanje, kako je iz Tuzle moglo otići 85.000 Srba, ako ih je na popisu stanovništva iz 1991. godine u Tuzli bilo 20.271.

– Dakle, iz Tuzle je u periodu između dva popisa otišlo ukupno 20.000 stanovnika raznih nacionalnosti, koji su imali namjeru skloniti se od ratnih dejstava. Danas iz Bosne i Hercegovine, i to iz oba bosansko-hercegovačka entiteta masovno odlaze građani, prvenstveno mladi ljudi, dijelom iz ekonomskih razloga, a dobrim dijelom i zbog stvaranja klime opšte nesigurnosti od Dodika i njemu sličnih nemoralnih i beskrupuloznih političara, koji to čine zarad očuvanja svoje vlastite pozicije u vlasti, na način da dovode u pitanje Odluke Ustavnog suda BiH, omalovažavaju Visokog predstavnika za BiH, predstavnike međunarodne zajednice i prijete otcjepljenjem iz Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Imamović naglašava da u Tuzli i danas živi veliki broj građana srpske nacionalnosti, a Tuzla je sigurno najotvoreniji i najtolerantniji grad u ovom dijelu Evrope u kojoj se svi osjećaju sigurno bez obzira na nacionalnu pripadnost, te da Tuzlanke i Tuzlaci vijekovima njeguju i štite jednakost i ravnopravnost svih ljudi, koji u njoj žive.

Umjesto da se kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zalaže i kontinuirano radi na rješavanju pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH, a koji mogu doprinijeti poboljšanju ekonomskom i svakom drugom napretku naših građana, Milorad Dodik širi govor mržnje i niko ga ne sprečava u tome. Zahtijevamo od domaćih organa vlasti i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija, da preduzmu sve Ustavom BiH, domaćim propisima i konvencijama dopuštene mjere, kako bi se ovakve huškačke izjave i govor mržnje spriječile u budućnosti, navodi se u saopćenju gradonačelnika Tuzle.