Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću određen jednomjesečni pritvor

Kantonalni sud u Zenici je, nakon rasprave o zahtjevu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, odredio jednomjesečni pritvor za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i Vahdeta Drino, člana Nadzornog odbora, osumnjičenim u istražnom predmetu “Zenicatrans”, dok su ostali uhapšeni u okviru ove akcije pušteni da se brane sa slobode, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je odluka Sudskog vijeća Kantonalnog suda, kojim je predsjedavao sudija Ramo Ljevaković, nakon što je Tužilaštvo ZDK zatražilo mjere pritvora za osumnjičenih prvih pet osoba od ranije jedanaest uhapšenih. Već ranije u toku istražnog postupka, po osnovu odluke kantonalnog tužilaštva, drugih šest osoba je nakon hapšenja i saslušanja pušteno da se brane sa slobode.

Nakon ročišta, koje je završeno kasno sinoć, Sudsko vijeće je donijelo rješenje prema kojem je u ovom krivičnom predmetu određen pritvor prema osumnjičenom Fuadu Kasumoviću u trajanju od jednog mjeseca, sa završetkom 2. januara 2022. godine do 11 sati, a osumnjičenom Vahdetu Drino u trajanju od jednog mjeseca, do 1. januara 2022. u 9.20.

U odnosu na tri osumnjičene osobe A.B.K., A.M. i Z.O. Sudsko vijeće Kantonalnog suda ZDK-a je odbilo prijedlog nadležnog tužilaštva za određivanje višednevnog pritvora, te je njima sudskim rješenjem odobreno da se uz određene mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama brane sa slobode.

Tokom jučerašnjeg dana (petak, 3.decembra) na jednom od gradskih trgova, uz veliko policijsko obezbjeđenje, održano je protestno okupljanje članova “Zeničke inicijative KF”, te većeg broja građana i nekoliko bh. političara, koji su javno izrazili svoje negodovanje zbog hapšenja sugrađana, sugerirajući da se cjelokupan proces mogao odvijati na drugi način kroz redovnu pravnu proceduru nadležnih ustanova i službi.

Istovremeno tokom održavanja sudskog ročišta, ispred zgrade Kantonalnog suda Zenica, okupila se neformalna grupa građana koji su čekajući završetak rada sudskog vijeća glasno davali podršku osumnjičenom, a kasnije grubo verbalno negodovali nakon što se saznala prva odluku u ovom sudskom slučaju.

Na ovim okupljanjima građana nije bilo ekscesnih situacija i u oba slučaja učesnici skupova su se mirno razišli nakon što su ispoljili stavove.