Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Evropska komisija zabranila TikTok na službenim uređajima svom osoblju

Evropske komisija zabranila je osoblju korištenje kineske aplikacije TikTok iz sigurnosnih razloga, u najnovijem primjeru sve većih napetosti između Pekinga i Zapada. Zapadne vlade uznemirene su dokazima da kineske tehnološke tvrtke pomažu Komunističkoj partiji i njezinim obavještajnim službama u prikupljanju golemih količina podataka diljem svijeta – s posebnim fokusom na političke i sigurnosne ciljeve velike vrijednosti.

Visoki dužnosnik rekao je za Politico da je u četvrtak ujutro cijelom osoblju naređeno da uklone TikTok sa svojih službenih uređaja, ali i sa svojih privatnih uređaja ako na njima imaju instalirane aplikacije povezane s poslom. Članovi osoblja moraju izbrisati poslovne aplikacije sa svojih privatnih uređaja ako inzistiraju na zadržavanju TikToka.

Druge institucije Europske unije, uključujući Vijeće i Parlament, vjerojatno će slijediti zabranu kineske aplikacije, iako bi moglo proći puno više vremena da Europski parlament provede takvu politiku. Zabrana će vjerojatno biti javno objavljena na redovnom podnevnom brifingu Komisije. Sjedinjene Američke Države već su zabranile TikTok na mnogim vladinim uređajima, dok Nizozemska razmatra zabranu.