Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Džaferovićem sa Alijevim čiji su dronovi porazili okupatore

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su istaknuli da su odnosi dviju država izuzetno dobri i prijateljski, sa značajnim prostorom za unapređenje odnosa na polju ekonomske, energetske i kulturne saradnje.

Razgovarano je o projektu Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), kojim je predviđeno da se osigura direktno snabdijevanje Bosne i Hercegovine prirodnim gasom iz Azerbejdžana, što je od izuzetnog značaja imajući u vidu narastajuće izazove na evropskom tržištu kad je riječ o snabdijevanju gasom.

Predsjednik Alijev je izrazio zahvalnost Džaferoviću za više puta potvrđenu podršku azerbejdžanskim vlastima u naporima koje poduzimaju na zaštiti teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović čestitao je predsjedniku Azerbejdžana potpisivanje mirovnog sporazuma u vezi s regionom Karabah te pružio punu podršku reintegraciji teritorije Azerbejdžana.

Razgovarano je o izazovima s kojima se azerbejdžanske vlasti suočavaju kad je riječ o deminiranju teritorije na području Karabaha te o podršci koju deminerski timovi iz Bosne i Hercegovine mogu pružiti na ovom planu.

Predsjednik Azerbejdžana je pozvao bosanskohercegovačke kompanije da učestvuju u projektima obnove infrastrukture na području Karabaha, navodi se u saopćenju.