Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

DUPLO VIŠE NEGO 2021.! Za povratnike u 2022. planirano više od 48 miliona KM

Prijedlogom budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) za 2022. godinu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini planira značajniju podršku povratnicima. S obzirom na to, planirani Budžet Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica ove godine iznosi 48,2 miliona KM i veći je skoro duplo u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 26.890.623 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Tekući transferi ovog federalnog ministarstva u 2022. godini planirani su u iznosu od 40.404.000 KM, te su veći u odnosu na prethodnu godinu kada su iznosili 22.552.708 KM.

Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na ekonomskom kodu tekućih transfera pojedincima za raseljena lica i povratnike planirano je 25,4 miliona KM što je više za 10,5 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, a ovo je i jedno od najznačajnijih planiranih povećanja u Budžetu Federacije BiH za 2022. godinu, navedeno je u saopćenju Vlade FBiH.

Kada je riječ o drugom transferu Federalnog ministarstva radi se o iznosu od 11 miliona KM za programe povratnika što je povećanje od šest miliona KM u odnosu na Budžet Ministarstva iz prošle godine.

Značajno povećanje je i u kapitalnim transferima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, koji su u ovogodišnjem budžetu planirani u iznosu od pet miliona KM, dok su prošle godine iznosili 1,9 miliona KM.

Riječ je o podršci namijenjenoj održivom povratku izbjeglih i prognanih lica s područja regije Srebrenica. Od ukupnog iznosa, jedan milion KM se odnosi na finansiranje projekata Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, pri čemu će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa ovim centrom definirati konkretne programe i projekte u okviru programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava.

”Povećanjem budžeta Vlada Federacije BiH iskazala je volju za značajnijom podrškom i brigom prema povratničkoj zajednici. To znači veća podrška infrastrukturi, zapošljavanju, izgradnji stambenih jedinica, humanitarnim projektima, studentskim stipendijama, prevozu učenika i sl”, rekao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Dodao je kako uvode i nove programe koji će obuhvatiti najmlađu populaciju – školarce i kategoriju penzionera s manjim primanjima.

”Osmislit ćemo i druge projekte koji će biti prilagođeni potrebama povratnika. Najveći dio sredstava želimo usmjeriti u razvojne projekte koji će omogućiti nova i zadržati trenutna radna mjesta. Putna povezanost povratničkih mjesta i izgradnja druge infrastrukture će biti uvećana u odnosu na prošle godine. Jedan milion KM će biti usmjeren na projekte Memorijalnog centra u Srebrenici, koji će zaokružiti jednu cjelinu na izgradnji objekata u Potočarima. Bit će vidljivi objekti koji budu finansirani iz sredstava Vlade Federacije BiH”, rekao je Ramić.

Vlada Federacije BiH je, na 305. tematskoj sjednici koja je održana 28. februara 2022. godine u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu u iznosu od 5.597.618.777 KM, koji je veći za dva posto, odnosno za 116,4 miliona KM od Budžeta za prošlu godinu.