Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Da li znamo da su u Prijedoru u jednom danu Srbi ubili 1.600 Bošnjaka?

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu 20. jula 2020. klanjana je dženaza i obavljen ukop šest šehida Prijedora, ubijenih 1992. godine. Pet žrtava je ekshumirano na lokalitetu Korićanske stijene, dok je tijelo Enesa Denića pronađeno na lokalitetu Jablanica-Prosara, kod Bosanske Gradiške. Ukopani su Rifet (Huseina) Hirkić (1960.), Jasim (Ismeta) Fazlić (1950.), Mirsad (Ismeta) Fazlić (1963.), Enes (Idriza) Denić (1965.), Esad (Šaćira) Garibović (1967.) i Nihad (Sulejmana) Memić (1973.).

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović.

– Svako od njih umorenih i nas koji smo preživjeli strahote agresije na našu zemlju nosi bezbroj neispričanih priča. Možemo samo pretpostaviti kroz šta su prolazili naši šehidi u posljednjim trenucima na ovom svijetu. Nije laka spoznaja da nismo bili dovoljno jaki da ih zaštitimo od onih koji prema njima nisu imali ni samilosti, ni suosjećanja – rekao je ef.Kavazović u svom obraćanju.

Dodao je da nikada više “ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o svojoj sudbini ne odlučimo, oslonjeni na Boga i svjeseni vrijednosti slobode”.

-Oni koji su te stravične zločine počinili računali su da će njihova zlodjela prekriti zelena bosanska trava i da će vrijeme izblijediti sjećanje na njihove priče, da će istina ostati zakopana u ilovači Tomašice i drugih masovnih grobnica. Mi okupljeni ovdje garant smo da se to neće desiti – naglasio je on.

Nije rijetko isticana jedna frapantna činjenica koja se odnosi na Prijedor. Naime, upravo 20. jula 1992. u tom gradu je u tom danu ubijeno više od 1.600 nenaoružanih osoba, uglavnom Bošnjaka. Ponovimo, 16 puta po stotinu nesrba ubili su Srbi u jednom danu! Da li smo svjesni da razmjere ovog zločina ne možemo adekvatno akceptirati? Dok Bošnjacima zamjeraju zbog  neadekvatnih Facebook statusa, dotle imamo činjenicu da su u jednom danu Srbi ubili 1.600 Bošnjaka i (manjim dijelom) Hrvata. Kako to da svi znamo za nespretnost premijera FBiH dok postavlja zaštitnu masku, a spomenutu činjenicu o pokolju u Prijedoru ne znamo? Zašto više energije trošimo na ismijavanje i uništavanje Fadila Novalića nego na afirmiranje činjenice o genocidu počinjenom u Prijedoru? 

Oko 50.000 Bošnjaka i Hrvata istjerano je iz Prijedora. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području 10 općina i tri države.