DESETINE NOVIH RADNIH MJESTA! U jednom mjesecu Novi Travnik dobija tri fabrike!

Grad u Centralnoj Bosni, Novi Travnik, nastavio je sa svojim ekonomskim razvojem. Jedina je opština u Bosni i Hercegovini u kojoj su za jedan mjesec otvorene tri firme. Poslednja u nizu je švedska kompanija koja je specijalizovana za proizvodnju obuće “Kavat”. “Kavat” već ima pogone u Travniku, a sa pogonom u Novom Travniku zapošljavati će ukupno oko 150 radnika.

Osim “Kavata”, veliku ulogu u otvaranju pogona odigrala je i Opština Novi Travnik, koja je omogućila da se građevinska dozvola dobije za samo 12 dana, što je inače, jako teško uzimajući u obzir sporost bosanskohercegovačke administracije. Sa druge strane, “Kavat” je za pet mjeseci izgradio pogon u Novom Travniku, piše Lokal.ba.

Ova kompanija proizvode većinom izvozi u Njemačku, Austriju, Belgiju i Rusiju, a delegacija iz švedske ambasade izrazila je spremnost da promoviše Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u koju se isplati ulagati. “Kavat” postoji još od 1945 godine, a u Bosnu i Hercegovinu je stigao 2009. kada je otvoren pogon u Travniku i zaposleno oko 70 radnika.

“Kavat” je samo jedna od tri kompanije specijalizovane za proizvodnju obuće koje su u otvorile pogone u Novom Travniku u poslednjih mjesec dana. Pogone su otvorile još i kompanija “Lubos”, a uskoro pogon otvara i komapanija “Faik”.

“Lubos” je tvornica obuće koja je osnovana 2008. i od tada posluje pozitivno plasirajući svoje proizvode u inostranstvo. Obzirom na dosadašnje poslovne uspjehe, javila se potreba za proširenjem proizvodnje te će “Lubos” iz tog razloga pokrenuti novi pogon kako bi pojačao svoju proizvodnju. Trenutno imaju oko 150 radnika, a do kraja godine taj broj će se povećati na oko 250 radnika.

Kompanija “Faik” je kompanija koja proizvodi obuću kako za domaće, tako i za inostrano tržište. Imaju saradnike za koje proizvodi obuću širom Evrope. Među njima je i italijanski “Soldini”, kompanija koja je na tržištu već nekoliko decenija. Tu je i “Olip Bosna”, firma koja je, također, italijanska investicija u Bosnu i Hercegovinu, a koja zapošljava oko hiljadu radnika, a osim gore navedenih saradnika tu je i njemački “Ludwig schuhe” i mnogobrojne druge kompanije. “Faik” trenutno zapošljava 152 radnika.

 

0