Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

ČAMPARA! Neprihvatljiva uspostava punktova MUP-a RS na entitetskoj liniji

Neprihvatljive su izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o uspostavi punktova bosanskohercegovačkog entiteta RS-a na entitetskoj liniji. Vlada RS-a nema ustavne ovlasti da donosi bilo kakve odluke o angažiranju policijskih snaga na entitetskoj liniji i svako postupanje koje bi vodila ka realizaciji najavljenih aktivnosti predstavljalo bi najgrublje kršenje zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma, upozorava ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.
Kako navodi u svojoj izjavi, najave o uspostavi punktova policije bh. entiteta RS na entitetskoj liniji ostat će samo neostavarene želje i nedosanjani snovi Milorada Dodika.
– Takvi snovi, koji nikada nisu postali realnost, u proteklom periodu Dodik je često sanjao. Upozoravam vlasti u RS-u da se ne upuštaju u takve avanture, jer kao i svaki put do sad imat ćemo odgovor na antidejtonsko postupanje RS-a. Izjave Milorada Dodika o postavljanju punktova entitetske policije, u momentu dok cijela zemlja prioritetno radi na prevenciji zaraze koronavirusom, predstavljaju anticivilizacijsko, nemoralno i neodgovorno postupanje pojedinca. Dodiku bi bilo pametnije, a stanovnicima RS-a korisnije, ukoliko bi svoju energiju i proračunska sredstva usmjerio u poboljšanje zdravstvenog sustava i borbu protiv nevidljivog neprijatelja koji ne bira između administrativno-teritorijalnih jedinica u sastavu države BiH. Sramotni su pokušaji da se pandemija koronavirusa iskoristi za realizaciju političkih ciljeva i interesa SNSD-a, navodi Čampara.