Bošnjacima se treba probuditi inat da bi ovako uklonili RS

Nakon više od dvije decenije pravne borbe nane Fate Orlović za pravdu, danas u poslijepodnevnim satima završena je glavnina radova u vezi s uklanjanjem bespravno izgrađene crkve iz njene avlije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako narušenog zdravlja, nana Fata Orlović je tokom dana dočekivala i ispraćala brojne medijske ekipe, kao i brojne građane koji su došli da joj izraze podršku.

Nana Fata Orlović je novinarima kazala kako je iscrpljena od višedecenijske borbe.

“Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja”, kazala je nana Fata Orlović, koja je narušenog zdravlja.

U kratkoj izjavi u svojoj kući u Konjević-Polju, nana Fata je zahvalila i novinarima na podršci.

Nana Fata je dodala da je vrijeme da konačno sjedne rahat u svoju avliju.

“Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima”, kazala je nana Fata Orlović i dodala:

“Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena.”

Njena kćerka Hurija Karić izjavila je da rušenje nelegalno izgrađene crkve u avliji njene majke predstavlja svojevrsno zadovoljstvo za cijelu njihovu porodicu, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Zadovoljstvo jeste za našu komplet porodicu, za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Znači sad možemo konačno reći da se odluke suda uvažavaju, sprovode, da ima neki zakon, sud. Vjerujemo sad da ima opstanka u Bosni i Hercegovini, da možemo živjeti, da normalno svi funkcionišemo bez obzira na to koje je vjere ko”, poručila je Karić.

Ona je dodala kako svako treba da živi na svome i ostvari svoje pravo.

“Znači, nama ne smeta niko. Neka živi svako na svome. Mi svoje ne damo, a tuđe nećemo. Ništa ne tražimo, tražimo samo svoja prava. Moja majka je tražila samo svoje pravo, svoje djece, svoje porodice”, zaključila je Karić, koja je kroz četvrt stoljeća pravne borbe bila podrška svojoj majci.

Advokat porodice Fate Orlović, Rusmir Karkin poručio je nakon rušenja nelegalno izgrađene pravoslavne crkve da je pravda ipak dostižna,

“Pravda je dostižna i dokaz je rušenje objekta pravoslavne crkve iza nas. Postoji mogućnost da građani Bosne i Hercegovine doista povjeruju u pravnu sigurnost koju treba država da im garantuje”, rekao je Karkin i dodao kako se kao građanin BiH iskreno nada da će se stvari u državi u potpunosti posložiti.

Podsjetio je na inače loše zdravstveno stanje nane Fate Orlović i jutrošnje uzbuđenje na početku rušenja objekta.

Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasoburgu od 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Naime, imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Nana Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članove porodice.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela – napadi, prijetnje, optužnice.