Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

AUTOTECH! Naša kompanija konstruisala liniju za proizvodnju 120.000 maski na dan

 

Kompanija “Autotech BH” je uradila konstrukciju proizvodne linije koja bi mogla proizvesti 120.000 troslojnih hirurških maski u 24 sata.

– Od svog osnivanja do danas, nastojali smo podići svijest šire društvene zajednice o prednostima automatizacije u proizvodnji. Kao pionir u nekim oblastima robotike i automatizacije u BiH, kompanija “Autotech BH”, na neki način, ima i odgovornost da iskoristi znanja našeg tima u pravcu nečega što je zajednički društveni interes. Ulagali smo u obrazovanje mladih inženjera, sada imamo generaciju sjajnih stručnjaka koji su odgovorili na trenutne potrebe – uradili smo konstrukciju proizvodne linije koja može, oslonjena na domaće kapacitete, proizvesti 120. 000 hirurških maski za 24 sata. Za finalizaciju ovog projekta sada nam je potreban partner-investitor sa kojim ćemo ovu konstrukciju prenijeti iz planova u stvarnost-  poručio je direktor kompanije Seudin Softić.

Iz kompanije “Autotech BH” poručuju da su već u razgovorima sa partnerima iz Srbije i Slovenije, ali da žele dati priliku i lokalnim investitorima da se uključe, kako bi ovo u potpunosti bila bh. inovacija i bh. proizvod.

– Sada je vrijeme da bosanskohercegovački poduzetnici ulože svoj novac, znanje i resurse u kreiranje odgovora na pandemiju COVID-19. Imamo ljude, imamo veliku šansu i vjerujem da svojim djelovanjem možemo utjecati na to koji scenarij čeka Bosnu i Hercegovinu po pitanju širenja virusa COVID-19. Na tom putu, neko treba samo ostati kod kuće, ali mi, inženjeri i ljudi koji znaju iskoristiti napredne tehnologije, možemo napraviti veći iskorak. Hajde da to uradimo zajedno i da pokažemo da BiH može napraviti nešto za sebe, spasiti živote i okrenuti stvari, što se kaže, u našu korist – zaključio je Softić, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”

“Autotech BH” je uzeo učešće u razmjeni dobrih praksi i povezivanju kompanija sa širom društvenom zajednicom s ciljem prenošenja konstruktivnih rješenja i prijedloga, kao reakcije poslovne zajednice na pandemiju virusa COVID-19, kampanje koju je pokrenuo USAID Projekt “Diaspora Invest”.