Armenski premijer Pashinyan: Vojska je kazala da trebamo stati

Armenski premijer Nikol Pashinyan je izjavio da je potpisivanje sporazuma o Nagorno-Karabahu uslijedilo nakon što su iscrpljeni vojni resursi na armenskoj strani, javlja Anadolu Agency (AA). Pashinyan se putem Facebook profila obratio Armencima, gdje je istakao da postoje problemi koji se ne mogu riješiti zbog nedostatka resursa.

“Vojska je kazala da trebamo stati. Mali je broj onih koji se bore na frontu, a nemamo zamjenu za njih. Morali su se odmoriti oni koji su ratovali. Postoje ljudi koji se nalaze na frontu već mjesec dana. Uprava Armenije i Nagorno-Karabaha je odlučila da se sukobi okončaju u što skorijem vremenu. U suprotnom bismo pretrpjeli mnogo teže posljedice“, rekao je Pashinyan.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavljaju sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta. Demonstrante u Jerevanu dodatno je naljutilo saopćenje armenskog premijera Pashinyana koji je kazao da je potpisivanje sporazuma bila teška odluka i da na bazi duboke analize vojne situacije nije imao drugih opcija.

Najveći skup održan je ispred sjedišta vlade, a demonstranti su polupali stakla i ušli u zgradu u kojoj su uzvikivali slogane protiv Pashinyanove vlade. Grupa demonstranata je ušla i u Pashinyanovu kancelariju i pozvala ga da podnese ostavku. Govoreći o upadu u sjedište vlade Pashinyan je kazao da su mu ukradene privatne stvari. “Ukraden je kompjuter, sat, parfem te mnoge druge stvari. Naravno, sve to u ime domovine!“, istakao je Pashinyan.

Armenija i Azerbejdžan su postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut sinoć uz posredstvo Rusije i predviđa povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama u roku od 30 dana.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije.

 

1+