Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Radončić zahvalio Crnoj Gori na pomoći u gašenju požara

Vlada Crne Gore jutros je kao pomoć Bosni i Hercegovini prilikom gašenja požara, uputila tri air traktora, koja su danas gasila vatru na području Konjica i Prozor-Rame. Tom povodom, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ambasador Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić posjetili su posade letjelica na aerodromu u Mostaru, javlja Anadolu Agency.

Radončić je sa zadovoljstvom konstatovao da je Vlada susjedne zemlje imala razumijevanja, te da je velikodušno resursima asistirala pri gašenju požara koji bh. vatrogasci raspoloživom opremom nisu uspjeli sanirati. Kaže i da je posebno važno to što požar nije ugrozio niti jednu kuću na području dvije općine.

“Gest Vlade Crne Gore potvrda je da su dobrosusjedski odnosi ipak prioritetni. Nakon što je ušla u NATO, Crna Gora sa mogućnostima i privilegijama koje je time stekla, ponaša se kao lider u dobrim stvarima u našem regionu. Na tome smo zahvalni. Podsjetit ću da su jutros organizovali vanrednu sjednicu Vlade kako bi letovi uspjeli. Želimo nastaviti uspješnu saradnju“, poručio je Radončić.

Amnasador Stanišić pohvalio je pilote koji su, kako je rekao, zadatak obavili krajnje profesionalno i odgovorno, bez obzira na teške uslove koji vladaju.

“Postigli smo cilj i još jednom dokazali da smo prijatelji Bosne i Hercegovine, kao i svih ostalih država u regionu. Mislim da bilateralnmi odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine trebaju biti primjer svima, ne samo u regionu već i šire“, izjavio je Stanišić.

Upitan zbog čega Bosna i Hercegovina još uvijek nema svoje letjelice, Radončić je kazao je kako očekuje da će BiH, bez obzira na krizu koju će donijeti koronavirus, novu godinu dočekati sa vlastitim letjelicama.

“Vidjet ćemo šta će nakon pandemije biti prioriteti. Nadam da će to, između ostalog, biti i upravo nabavka letjelica. Trudio sam se i u prvom ministarskom mandatu da u tome uspijemo“, rekao je Radončić.

Na kraju je apelovao na institucije da pronađu i adekvatno kazne osobe koje podmeću požare i “priređuju nam horore“.

Crnogorske letjelice