Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Turske snage neutralizirale osam terorista PKK-a na sjeveru Iraka i Sirije

Najmanje osam pripadnika terorističke organizacije PKK neutralizirano je u operacijama koje su turske oružane snage izvele danas na sjeveru susjednih Iraka i Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je da su trojica terorista PKK-a neutralizirani u zračnoj operaciji u sjevernoiračkoj regiji Avasin. Uporedo s tim, iz Ministarstva je saopćeno da su petorica terorista YPG/PKK-a neutralizirana u operaciji koju su turske snage izvele na sjeveru susjedne Sirije.

“Neutralizirani teroristi planirali su izvesti napad i ugroziti mir u području koje je od terorističke okupacije oslobođeno operacijom Izvor proljeća“, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva su poručili da Turska nastavlja odlučnu borbu protiv terorizma u regiji.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističkog pokreta PKK-a.

Teroristi PKK-a djeluju i na sjeveru Sirije i to posredstvom tamošnjeg ogranka YPG-a.