Ustvani sud RS – Zaključci NSRS o ‘referendumu i samopredjeljenju’ neobavezujući

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zaključcima u vezi “Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS”.

Ta informacija je usvojena na sjednici Narodne skupštine RS održanoj 12. novembra 2019. godine.

Stav Vijeća je da su zaključci politički stav, koji nije obavezujući.

-Vijeće je ocijenilo da, s obzirom na sadržinu osporenih Zaključaka kao i pitanja koja se njima tretiraju, proizlazi da ti akti ne sadrže norme opšteg karaktera već da je riječ o aktu kojim se izražava politički stav Narodne skupštine Republike Srpske u vezi predmetne Informacije. Zbog toga, Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim pravnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj – naveli su iz Ustavnog suda RS.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodna skupština RS-a u vezi s “Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS”.

Entitetski parlament je 12. novembra, nakon maratonske sjednice usvojio zaključke klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Za ove zaključke glasala su 53 poslanika vladajuće većine, niko nije bio protiv niti suzdržan.

Osim bošnjačkih zvaničnika, zaključke su osporili i međunarodni predstavnici u BiH.

Usvojeno je 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, “u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma”.