Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

SIJAMHODŽIĆ: KUPUJ DOMAĆE! FB status koji će pozitivno djelovati na bh. ekonomiju

Bh. intelektualac, vjerski radnik, autor knjige “Budi bolji čovjek” Sabahuddin Sijamhodžić iz Bosanske Krupe na svom Facebook profilu objavio je poziv građanima BiH da kupuju domaće proizvode. Sijamhodžić ima kredibilitet da upućuje ovakve apele, barem zbog činjenice da je bio jedan od branitelja naše zemlje i to kao pripadnik slavne 505. viteške brdske bužimske brigade. Njegov sugestivni i utemeljeni poziv, uz koji je priložio i autentičnu fotografiju, odjeknuo je među korisnicima društvenih mreža a što se broji sa oko 480 onih koji su tu objavu preuzeli. Ako se ove virtuelne brojke i pozitivne reakcije preinače u njihov stvarni doseg i efekat, to bi značilo da su njegove upute došle do najmanje sto hiljada ljudi. Zbog toga nije pretjerivanje ustvrditi da je Sijamhodžić izravno pozitivno djelovao na našu kolektivnu svijest i na bh. ekonomiju.

Pročitajte spomenuti status (uz minimalne preinake ga prenosimo), a poželjno bi bilo, ako to već ne činite, da postupate po njemu:

– Nalazim se u shopping centru u Bosni. U bošnjačkoj čaršiji. Uglavnom stojim, čekam i posmatram praksu kupaca. Malo ko gleda cijenu proizvoda već uzima sa polica ono što im (ne) treba. Naravno, zadnja stvar na koju misle jeste proizvođač, da li je bosanski ili strani. Strani proizvodi su na boljim pozicijama, bar ih ima osam puta više nego domaćih. Naše “siromašne” gazde i vlasnici centara naravno misle (o sebi – op.a.) pa nam plasiraju robu na koju oni imaju veću zaradu. Njih briga za nama, nego misle o sebi. Oni će nama ponuditi jeftino smeće od hrane, ako na njemu imaju veću zaradu. Paštetu iz Srbije, papriku iz Makedonije, vodu iz Hrvatske… itd.

Mislim da bi utjecajni pojedinci, daije, motivatori, autori, nevladine organizcije, Islamska zajednica sa imamima, hutbama, kampanjom, plakatama, promocijom na društvenim mrežama… mogli dosta uraditi na ohrabrivanju kupovine domaćih proizvoda. Nema nikakvu logiku da obična voda iz Srbije bude dopremljena u Bosansku krajinu i da je Krajišnici kupuju. Krajišnici moji, jadni ste ako to radite. A i vi iz drugih dijelova Bosne, isto tako. Nema logiku. Nema. Nema logiku ni da Janu kupujete. Dabogda crkla Jana u Bosni. Eto joj Hrvatske nek je piju (…) baš me briga. Gdje u Hrvatskoj imate kupiti bosansku mineralnu vodu?

Svi vi koji ovo čitate i ako nemate o ovome izgrađen stav i ako ga ne promjenite nakon ovoga i onda taj stav ne prenesete svojim ukućanima, prijateljima, možda da ovo podijelite na svome zidu… šta da dalje pričamo o državi i patriotizmu. Bez ovoga je navijanje za reprezentaciju BiH smiješno. Bez ovoga nema BH Fanatikosa. Bez ovoga nema sevdaha, baklave, ćevapa…

Evo kada bi zbog ovoga statusa 100 osoba, koje nisu o ovome vodile računa, u narednih par odlazaka u trgovinu brinuli šta kupuju, minimalno bi zaposlili bar jednu osobu u Bosni, smanjili bi uvoz, ostalo bi više para u Bosni, a onda bi osjetili zadovoljstvo jer brinemo o ekonomiji svoje zemlje i siguran sam da bi ovo pitanje spomenuli prijateljima i poznanicima s ponosom. Baš kao što i sam ovo spominjem vama.

Možda sam ja lud što ovo potenciram, a vi što vas baš briga pametni. Ako tako mislite, onda ja uživam u svojoj ludosti, napisao je Sijamhodžić.

DEBLOKADA.COM

Nalazim se u shopping centru u Bosni. U bošnjačkoj čaršiji. Uglavnom stojim, čekam i posmatram praksu kupaca. Malo ko…

Posted by Sabahuddin Sijamhodzic on Thursday, August 8, 2019