Vlast u KS nema ni viziju ni kapacitet da donese obećani novi zakon o visokom obrazovanju

Loše vijest dolaze od onih koji su budućnost svake, pa i ove zemlje. Tačnije, studenti Univerziteta u Sarajevu nam saopštavaju vijest o neadekvatnom djelovanju resornog ministarstva KS. Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Faruk Dević, javnost je upoznao sa onim što je u potpunoj suprotnosti sa obećanjima aktuelne vlasti u Sarajevu.

Iako su kritkovali svoje političke protivnike tvrdeći da će Trojka popraviti stanje i da će se desiti promjene na bolje, izgleda da vlast u KS nema niti vizije niti kapaciteta za ono što su obećavali. Podsjećamo, Trojka je već jednom htjela donijeti novi zakon o visokom obrazovanju, ali je nakon neslavnog pokušaja, ostavku ponijela tadašnja ministrica Melika Husić-Mehmedović. Sada se može zaključiti da se aktuelna ministrica za visoko obrazovanje KS Aleksandra Nikolić trebala posvetiti suštinskim poslovima za koje je zadužena, poput statusa Univerziteta i kreiranju boljeg zakona, umjesto da pravi iluziju da nešto radi tako što obilazi građevinske radove na izgradnji, pazite sada, staze za trčanje. Predsjednik SPUS-a Faruk Dević je saopštio:

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade (KS), po drugi put u nepunih godinu dana, poziva na javne konsultacije na Prednacrt zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. Više sreće drugi put, ili?

Bez zvaničnih objava prenesenih u najpopularnijim medijima, bez ekstravagantnih naslova o spašavanju obrazovanja, i prednacrt Zakona, haman bez promjena. Ispotiha i sklonjeno od očiju javnosti.

Zbog takvog, skoro pa podudarnog, kozmetički izmijenjenog, ali suštinski istog zakona, ministrica Husić-Mehmedović je podnijela neopozivu ostavku, sa povlačenjem nacrta sa Dnevnog reda SKS. Pametnom i previše. Sve u svemu, više sreće treći put, zaključio je Dević.

DEBLOKADA.COM