Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Ubijen ratni zločinac Marko Radić, nije u pitanju osveta Bošnjaka

Mostaru se večeras oko 19 sati dogodila pucnjava u kojoj je jedna osoba ubijena. Pucnjava se dogodila u Ulici Brune Bušić u neposrednoj blizini policijske stanice. Ubijen je osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić, a ubica je Josip Cvitanović.

Nekoliko sata nakon ubistva, policija je uhapsila Cvitanovića. Na video snimci koju je objavio portal Hercegovina.info vidi se kako mu policajci naređuju da izađe iz Škode, a zatim ga odvode. Hapšenje se dogodilo na mostarskoj tržnici svega 200 metara od mjesta zločina. MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona je saopštio da je uhapšen J. C. (1974.) iz Čapljine za kojeg postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo ubistvo. Sektor kriminalističke policije MUP-a HNK provodi kriminalističku istragu nad osumnjičenim zajedno s mjerodavnim tužiteljstvom.

Marko Radić je 2011. godine pravosnažno na Sudu BiH osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Prebačen je potom u Hrvatsku. Nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić je pušten na slobodu u decembru 2018. godine, piše Faktor.

U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a i diverzantske jedinice Ivan Stanić Ćićo, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i selo Vojno.

Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice.

Prema navodima presude, Radić je učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca i njihovo zatvaranje u objektima koji se nalaze u naselju Vojno.