Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Da li Konakovićevo sveznanje može pogoršati zdravstveni bilten tokom pandemije?

Optužba predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića bila je jednostavna i kratka. Uputio ju je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Klinici za infektivne bolesti tvrdeći da se jedina u regiji “ne bavi koronom”.

– Sve što radite je bez glave i repa, ni slova niste odgovorili na pandemiju kako je trebalo, kazao je Konaković tokom sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u utorak 25. avgusta 2020. godine.

Ubrzo je na ovo stigao demant, potpisao ga je Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a. Poručio je da Konaković opet pokazuje elementarno neznanje, posebno u pogledu funkcionisanja zdravstvenog sistema.

– Ljekari Klinike za infektivne bolesti su jedini u KS koji se bave hospitalizacijom i tretmanom COVID pozitivnih pacijenata, skupa sa kolegama internistima, anesteziolozima i ljekarima drugih specijalnosti. Najbolji dokaz tome je da je 99% svih pacijenata u KS koji su morali biti bolnički zbrinuti od strane navedenih ljekara. Poseban dokaz nepoznavanja zdravstvenih prilika je taj što Klinika za infektivne bolesti i dalje jedina u Kantonu Sarajevo zbrinjava pacijente koji trebaju infektološki nadzor i tretman: hepatitise, meningitise, sepse, endokarditise te pacijente sa HIV-AIDS. Pored pacijenata iz KS na usluzi je i za zbrinjavanje svih teških slučajeva iz USK, SBK, ZDK te BPK, poručili su sa KCUS-a.

Iako je ovo još jedan u nizu pokušaja da se politički poeni ugrabe preko bolesnih i umrlih osoba u vremenu pandemije, kada ovakvi pokušaji dolaze iz skupštinskih klupa, to može prouzrokovati ozbiljne posljedice. Prije svega, u stvaranju osjećaja nepovjerenja u zdravstveni sistem kod građanstva i pacijenata. To dovodi do postupaka kao što su alternativna liječenja, nadriljekarstvo ili odbijanje da se pacijenti obrate nadležnim zdravstvenim ustanovama koje neki političari prozivaju.

Utisak je da je upravo sarajevska opozicija jedna od rijetkih političkih grupa na svijetu koja pandemiju koristi da bi profitirala kroz prozivke i optužbe. Sreća bi bila da se sve može završiti na politikanstvu i borbi za vlast. Najgore je što u ovo vrijeme to otežava rad zdravstvenih ustanova i doktora, a zbunjuje građane. To što izjave koje dolaze od Konakovića i ostalih, uglavnom budu demantirane, poruka im je da se ovom temom ne mogu baviti iz politikantskih poriva, posebno kada za to nemaju osnova, niti znanja. Treba primijetiti da ni prvi ljudi Svjetske zdravstvene organizacije nisu samouvjereni i oštri u davanju lekcija kako to radi svršenik Fakulteta za fizički odgoj, Elmedin Konaković.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

BOŠKO I ADMIRA! Romeo i Julija ili izdajnici koji su slobodu vidjeli kod agresora?