Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Skokom sa Starog mosta bez aplauza u Mostaru obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Dan žalosti povodom genocida u Srebrenici i ove godine simbolično je, nizom programa, obilježen u Mostaru.

Mnogi Mostarci danas su u Srebrenici, neki su bili učesnici Marša mira, a programi obilježavanja u ovom gradu započeli su još sinoć bacanjem cvijeća sa Mosta Hasana Brkića i projekcijom filma “Kuda ideš Aida“, na velikom platnu u Sportskom kompleksu “Sinovi Mahale“.

Klub skakača u vodu Mostari i ovog puta bio je organizator skoka sa Starog mosta bez aplauza koji je simbolično izveden u 11 sati i 7 minuta.

Iz Kluba su poručili da je skok tradicija koja traje dugo i da će to sigurno trajati dugo i u godinama koje dolaze.

“Dan je žalosti i na ovaj način ga obilježavamo kao i svih 25 ranijih godina. To je najviše i najmanje što možemo uraditi. Osim skoka, naravno, simbolično je ka rijeci sa luka Starog mosta poletjelo i cvijeće kao simbol ljubavi. Nadamo se da se ono što se desilo u Srebrenici, nikada i nikome neće ponoviti“, rekao je glasnogovornik Kluba skakača Saša Oručević.Osim skoka sa Starog mosta, mladi skakači će u čast žrtvama Srebrenice izvesti skokove sa skakaonice Duradžik, dok je na platou ispod Starog mosta izveden Srebrenički inferno. Po prvi put rijekom Neretvom prošao je splav u obliku cvijeta Srebrenice koji su izradili mladi naselja Donja Mahala.