Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Britanski ministar odbrane: Turska bespilotna letjelica stvarna prijetnja neprijateljima

Turska bespilotna letjelica Bayraktar TB2 odgovorna je za uništavanje stotina oklopnih vozila, pa čak i sistema PVO u Siriji, Libiji i drugdje, rekao je u petak britanski ministar odbrane, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Korijeni ovih bespilotnih letjelica rođeni su iz turskih inovacija”, rekao je Ben Wallace na webinaru koji je organizovao Kraljevski institut za usluge odbrane i sigurnosne studije (RUSI).

Kako je kazao, spriječeni u pristupu izvrsnim stranim programima, Turska je učinila ono što su i oni tako dobro radili – inovirali.

Wallace je rekao da turska bespilotna letjelica može predstaviti “stvarne izazove neprijatelju”.

Nova generacija vojne tehnologije Turske koristi se na raznim mjestima poput Sirije i Libije, ukazao je Wallace i dodao da su bespilotne letjelice i nova generacija naoružanih bespilotnih letjelica (SIHA) uništile stotine oklopnih vozila i sistema protuzračne odbrane.

Dotakao se i globanih prijetnji i sukoba navodeći da “na Zapadu imaju tendenciju da sukob dijele između ratnih borbi i potraga, sve prije početka pucnjave”.

“Ova podjela može pružiti utjehu našem pristupu vladavine zakona, ali pokreće statični rat i raspoloženje za mir. To nas čini duboko ranjivima na one koji ne igraju po istim pravilima, posebno ispod praga”, rekao je Wallace.

Naglasio je da koraci britanskih protivnika “u novim domenima i njihovi izbori za ulaganje nisu slučajni”.

Što se tiče sigurnosnih prijetnji u svijetu, Wallace je rekao da se upotreba “cybera, organiziranog kriminala, elektroničkog ratovanja i dezinformacija može vidjeti na svim kontinentima”.