Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Ministar Ramić otvorio putne pravce prema Đulićima i Kozluku

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas Zvornik, gdje se sastao sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem, kako bi razgovarali o realiziranim projektima povratka, ali i trenutnim izazovima vezanim za bošnjačku povratničku zajednicu.

Zajedno su u promet pustili nove putne pravce u Kozluku i Đulićima, koje su finansirali FMROI i Grad Zvornik.

– Na području opštine Zvornik danas živi značajan broj Bošnjaka-povratnika, koji su važni akteri u razvoju poljoprivrede i biznisa: Postoji niz uspješnih priča, ali svakako treba raditi na stvaranju uslova za značajnija ulaganja Zvorničana koji trenutno žive i rade u inostranstvu. Izgradnja putne komunikacije, stvaranje osnovnih elemenata za život, a onda i kreiranje prilika za nove generacije ostaju naš strateški cilj – kazao je ministar Ramić.

Dodao je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica značajno pomoglo zvornički kraj, upravo iz razloga što tu živi značajan broj povratnika, brojne porodice s djecom koji tu vide svoju budućnost.

– Na nama je da učinimo ono što možemo, budemo prisutni i prepoznajemo njihove potrebe – istakao je.

Gradonačelnik Stevanović je pozdravio dosadašnju saradnju i realizirane projekte, naglasivši potrebu nastavaka rada na razvoju infrastrukture i povezivanju cijelog područja Grada Zvornika.

– Imamo odličnu saradnju sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, te kroz ove zajedničke projekte pokazujemo da tamo gdje postoji volja rezultati neće izostati. Zahvalan sam stanovnicima Đulića i Kozluka što prepoznaju rad gradske uprave Grada Zvornika, te ćemo zajedno svakako nastaviti djelovati na poboljšanju uslova svih naših sugrađana – naglasio je.

Također je dodao da su veliki projekti pred njima te da je potrebno nastaviti raditi na razvoju infrastrukture.

– Bez partnera sa drugih nivoa vlasti te stvari bi tekle znatno sporije, ali evo, mi pokazujemo da možemo biti primjer dobre prakse i međuentitetske saradnje – zaključio je gradonačelnik Stevanović.

Ministar Ramić je ukazao i na potrebu rješavanja postojećih izazova kada je u pitanju pristup osnovnom obrazovanju bez diskriminacije u školama u entitetu Republika Srpska. Istovremeno, podvukao je važnost stavljanja interesa djece na prvo mjesto.

– Postoje izazovi koje vrijedi premostiti, i mi ćemo uvijek biti spremni da sjednemo za sto i da tražimo rješenja, posebno kada je u pitanju obrazovanje i prilike za našu djecu ovdje. Ono što nikada ne smijemo dopustiti jeste da ijedno dijete ostane izvan sistema obrazovanja, a onda će naša djeca svojim znanjem, zalaganjem i trudom pokazati da mogu mnogo više i uprkos svim teretima koji im se stavljaju na teret. Hajde da im zajedno budemo podrška, da im ne stavljamo prepreke time što ćemo jedni drugima dokazivati silu – dodao je ministar Ramić.

Ramić će u narednim danima nastaviti sa posjetama povratničkim zajednicama širom zemlje.

– Izuzetno je važno da ja kao nosilac izvršne vlasti i jednog resora koji toliko ima direktne veze sa potrebama i dnevnim životom ljudi budem na terenu. Razgovor sa svakim čovjekom vam otvara jednu novu perspektivu o stvarnosti života koji živi naš narod. Hajde da budemo otvoreniji u tom procesu i da se zajedno suočavamo sa izazovima pred nama – zaključio je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.