Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

ZVANIČNO! Hodžić je jedini mogao na vrijeme dobaviti respiratore iz Kine

Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove i javne nabavke, govoreći o nabavci respiratora posredstvom firme “Srebrena malina”, izjavila da je ta firma bila jedina koja je ponudila da će do kraja aprila isporučiti respiratore. Ističe da je odluku o nabavci potrebne opreme donio Federalni štab Civilne zaštite (CZ), a Vlada FBiH izvršila nabavku po osnovu Odluke o prethodnoj saglasnosti na Odluku Federalnog štaba CZ, a zatim o izdvajanju novca iz rezerve budžeta za 2020. godinu.

– Ovom prilikom zahvaljujem Vladi FBiH na opredijeljenosti za nabavku i ojačanje našeg zdravstvenog sistema, kao i firmi “Srebrena malina” koja je uspjela nabaviti iz Kine respiratore. Svi ćete se složiti da u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji jako teško i druge države iz okruženja dolaze do neophodne opreme. To je bila jedina firma koja je ponudila da će do konca aprila isporučiti respiratore i taj član Ugovora je potpuno ispoštovan, tako da još jednom zahvaljujem – rekla je Alagić.

Nabavka je tekla po proceduri, ispred Agencije za lijekove koja će, po riječima Sanite Alagić, ‘također dati svoje obraćanje, a vjerovatno i firma „Srebrena malina“’. Pomoćnica direktora je također kazala, što se tiče Federalne uprave Civilne zaštite, da je nabavka izvršena u skladu sa zakonskim pravilima o javnim nabavkama.

– Sve procedure su ispoštovane, saglasnosti sve postoje i sve su odluke usvojene, od Federalnog štaba, do odluke Vlade Federacije BiH – njene su riječi.

Upitana da li je zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite Jelka Milićević znala za ovu nabavku i je li Zavod za javno zdravstvo trebao da konsultuje prvo bolnice kojima su potrebni respiratori, Alagić je odgovorila: „Konsultovane su i bolnice na nivou cijele Federacije kojima su respiratori neophodni, a Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, ujedno federalna ministrica finansija, upoznata je s donošenjem svih odluka o nabavci potrebne medicinske opreme i sredstava u stanju pogoršane epiedmiološke situacije“.

– Sve odluke o nabavci svih sredstava i opreme su delegirane na Federalni štab Civilne zaštite i sve su jednoglasno usvojene – kazala je.

Na pitanje ko je konkretno kupio respiratore, ona odgovara: „Vlada Federacije, u suradnji s Federalnom upravom Civilne zaštite. Još jednom ponavljam – najbitnije je da smo mi dobili te respiratore i apsolutno ne vidim svrhu polemisanja o načinu nabavke; svi treba da budemo ponosni na opredijeljenost Vlade FBiH za nabavku i ojačanje našeg zdravstvenog sistema“.

Alagić nije htjela odgovarati na pitanja o navodnoj spornoj cijeni ovih respiratora, odnosno licitiranjima da su plaćeni više nego što je moglo kod drugih dobavljača. Što se tiče pitanja o cijenama i rasprava je li sve provedeno kako treba, bit će uključene nadležne institucije, poručila je pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite. Rekla je i da postoje pisani dokazi o tome koliko je bilo ponuda raznih drugih proizvođača respiratora, kao i da su sve ponude otprilike značile da će rok dostave biti duži, neke čak do decembra.

– “Srebrena malina” je bila jedina firma koja je uspjela i nabaviti iz Kine respiratore i dostaviti ih u propisanom roku, do konca aprila – riječi su Sanite Alagić.

Federalna uprava Civilne zaštite uplatila je jedan dio novca za nabavku, kazala je također, a to je novac namijenjen za zaštitu i spašavanje. Sve odluke i saglasnosti su prošle proceduru na Federalnom štabu Civilne zaštite, zaključila je.