ZLOSLUTNO! Duraković u današnjici Palestinaca vidi sutrašnjicu Bošnjaka

Bivši načelnik Opštine Srebrenica i član Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Ćamil Duraković, objavljen u zlosutno predviđenim datumima. U maltretiranju i oduzimanju životnog prostora Palestincima, vidio je ono što bi sutra moglo doživjeti dio Bošnjaka. Prenosimo Durakovićevu objavu:

Šalje mi, maloprije, tekst prijatelja iz izraelskog magazina Haaretz, poznat po praćenju i objektivnom izvještavanju nasilja kojeg Palestinci trpe u zapadnoj obali IDF-a i doseljeničkih milicija. Selo Asira al-Qibliya kod Nabluse. Svake sedmice, vikendom, kuće koje su okrenute nelegalnom dozeljeničkom kompleksu Yitzhar trpe prijetnje, nasilje, kamenovanje, psovke, upade.

Priča prati porodicu Zaben, kako babo pojačava zvuk na TV-u da djeca ne čuju psovke, straže, lupanja i nedavne incidente u kojima je nekoliko povrijeđenih Palestinaca. Ako pokušate odgovoriti nasiljem ili u čistoj samoodbrani, dostavljačima pomoći IDF-a koji svakodnevno posmatraju.

Nisam stručnjak za Palestinu i Izrael. Nama je to mjesto boli često daleko, i u vremenima kad nema velikih pogibija i kada vijesti iz tog dijela svijeta odu ‘nazad’ u rasporedu dnevnika, nekako brzo ljudi i isključi. Ali, ovo ti pričam, samo da staviš stvari u našem kontekstu. Stotine su sela i naselja širom RS, u kojima i većinu imaju Bošnjaci povratnici. Ta naselja su često odrezana, diskriminisana, u njima se istražuje tek kada je neko iz Federacije sufinansira put i slično.

Svakog dana gubimo djecu, tiho roditelji sebi kažu, još ću do kraja osnovne, još ću dugo do srednje, ali i mnogi odoše, a ne registrujemo te brojeve i priče. Kada se zajednica malo ojača, onda im se prijeti cijepanjem, kao što je slučaj sa Kozarcem ovih dana i pričama o opštini Omarska. Kada se pobune za školu, dok ih umire, priča Konjević Polja i Vrbanjaca im dođu kao nepotreban teret. Brojni su “pojedinačni incidenti” nasilja i zločina iz mržnje prema Bošnjacima, bez odgovornih i bez kazne. Eh, tužno, zamislite sliku, šta nas čeka 15-20 godina, ako se ovim nastavite. Čini mi se da mi priča porodica iz Palestine pogodila je na čistom ‘sebičnom’ nivou. U njihovoj današnjici, vidioh crno sutra ostataka mog naroda na obalama Drine, napisao je Duraković.