Iako je konfiguracija terena mnogo zahtjevnija, FBiH ima više autoceste nego RS

Puštena je u promet novoizgrađena dionica autoceste na Koridoru 5 c Zenica sjever – Zenica jug i uvedena je u zatvoreni sistem naplate cestarine. Ovom trasom Federacija ponovo ima više kilometara autoputa nego drugi entitet. Sa ovih 11, Federacija sada ima oko 112,7 km autoceste, a RS oko 105,6 km.

Treba znati da je konfiguracija terena, kao i geološki sastav terena znatno povoljniji na trasama u RS-u. Tako je na autoputu “9. januar” od Doboja do Banjaluke (35 km) veoma malo objekta koji su morali biti izgrađeni zbog savladavanja ovakvih prirodnih barijera. Dok, naprimjer, na Zeničkoj zaobilaznici postoji 13 objekata (tuneli,  vijadukti i mostovi) i oni čine čak 52 posto trase. Tu je i veliko broj šipova i podzida koji su korišteni za stabilizaciju objekata i terena. Pored znatno jeftinije izgradnje autoceste u RS, taj entitet ima manje kilometara od Federacije.

Cijena cestarine za relaciju Sarajevo sjever – Zenica sjever iznosi od 7 KM do 28 KM, u zavisnosti od klase vozila, naveli su iz Autocesta Federacije BiH. Zakonska naplata i visina naknade za korištenje autoceste je regulisana Uredbom o izmjeni Uredbe o naplati naknade za korištenje autoceste A1. Prihodi ostvareni naplatom cestarine značajnim dijelom se koriste za finansiranje izgradnje novih kilometara autoceste.