Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u ovoj godini zatvorio dugove

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine iz 2019. izlazi bez dugova koji su ga opterećivali prethodnih pet godina, rečeno je na današnjoj prezentaciji rezultata rada Zemaljskog muzeja za period nakon ponovnog otvaranja 2015. godine do 2019.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson, direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić i predstavnik UNESKO-a u BiH Siniša Šešum.

Ambasador Nelson ovom prilikom govorio je o početku  II faze projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“ za koji su sredstva u iznosu od 425.000 $ (765.000 konvertibilnih maraka) i ovaj put obezbijeđena iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa, odnosno U.S. Department of State. Projekat provodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Nelson je istakao da će ova druga faza pomoći radove na obnovi elektro i vodovodnih instalacija te neophodne opravke kako bi muzejske zbirke bile sačuvane za generacije koje dolaze.

Ambasador SAD-a u BiH istakao je da Zemaljski muzej nije bitan samo za historiju Bosne i Hercegovine, koja je zajednička za sve njene građane, nego i za SAD kako bi bolje spoznali evropsku i svjetsku historiju.

Predstavnik UNESKO-a u BiH Siniša Šešum istakao je zadovoljstvo saradnjom sa Zemaljskim muzejom BiH naglasivši da ova institucija radi na svom razvoju što je izuzetno značajno za sve građane BiH.

Šešum je zahvališi se svima koji su pomagali rad ove značajne institucije naglasio da Muzej ne čuva samo blago koje se odnosi na Sarajevo, nego da čuva blago cijele BiH, svih građana.

On je također naglasio da je i UNESCO pomagao jer je moralna obaveza da se ovo zaista vrijedno nasljeđe sačuva.

Šešum se na kraju govora zahvalio direktoru i svim uposlenicima Zemaljskog muzeja istakavši da su radili u nemogućim uvjetima a ostvarili su što niko prije pet godina nije mogao zamisliti.

-Muzej se otvorio, vraćen je dug, počeli su primati plate i što je najvažnije rade na programima – kazao je Šešum.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić u svom obraćanju je istakao da je ova institucija i ovoj godini uspjela da zatvori dug kojim je bila opterćena  pet godina.

Sijarić je istakao da je urađeno puno projekata, da se radilo na infrastrukturi jer je objekt  u katastrofalnom stanju, ali da je vraćanje duga bilo prioritet.

Ono što je bitno je da je Muzej postao solventan i da može aplicirati za različite projekte.

Ipak pred ovom kao i ostalim bh. institucijama našao se problem neformiranja državne vlade.

-Dobili  smo vijest da za 2019. godinu nećemo imati finansiranje od strane države zbog poznatih razloga, nepostojanje Vijeća minstara BiH. Kasno je  za 2019. radujemo se 2020. rekao je Sijarić.