Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Zdravstveni stručnjaci osudili napade Naše stranke: Tražimo javno izvinjenje

Deblokada je prva pisala o pojavi koja je svojstvena samo opoziciji u Kantonu Sarajevo. Ustanovili smo da je prenaglašeno i neutemeljeno svakodnevno krtikovanje političkih vlasti, ali i zdravstvenih ustanova pa čak i pojedinih radnika u zdravstvu, presedan u globalnim razmjerema jer mu je cilj da opozicija ubere političke poene. U tekstu “Opozicija u KS jedina je na svijetu koja koristi bolesne i umrle u političke svrhe” pobrojali smo samo dio načina na koji su opozicionari unosili nered i dezinformacije među javnost te tako otežavali zdravstvenim radnicima borbu protiv opakog virusa. Koliko smo bili u pravu, pokazuje i reakcija Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. Bitno je da je jedna od potpisnica reakcije i doktorica Amra Kaljić Junuzović koja je članica NBL-a, stranke Ibrahima Hadžibajrića. Napominjemo da je reagirala i dr. Aida Pilav kojoj je opozicija prigovarala jer je, nakon nekoliko mjeseci danonoćne borbe sa novonastalom situacijom, otišla na odmor. Reagiranje Kriznog štaba prenosimo u cjelosti:

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacija izazvane novim koronavirusnim oštro osuđuje pisanje i kvalifikacije pojedinih političkih stranaka iznesene javno na račun struktura članova ovog kantonalnog savjetodavnog tijela.

Naglašavaju kako od njihovog imenovanja, preciznost od januara ove godine, svi oni rade svaki dan, svaki sat prateći, prije svega, relevantne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ključne mjere zemalja Evrope i svijeta, iste pretvaraju se u naredbe, preporuke i mjere koje imaju za cilj suzbijanja širenja ovih aktuelnih pošti u Kantonu Sarajevo.

„Nedopustivo je što su predstavnici pojedinih političkih stanaka, poput Naše stranke, u stanju globalne pandemije, danas utrkuju javno postavljanje pitanja stručnosti zdravstvenih radnika – članova ovog štaba, ali i svih drugih njegovih članova, u vremenu kada je ovo tijelo neprekidno i kontinuirano radi i bdije nad aktuelnom epidemiološkom situacijom u našem kantonu, i to u ime svih zdravstvenih radnika i saradnika koji predano rade, a shodno raspoloživim kapacitetima “, ističu iz kriznog štaba.

Potcrtavaju kako zbog svega toga traže javno izvinjenje, posebno zbog činjenica da je upravo ovaj Krizni štab bio preteča u donošenju mnogih naredbi, preporuka i mjera u Kantonu Sarajevo, sa svim njegovim specifičnostima.

Krizni štab, isto tako, zahtijeva da svi politički subjekti, budu solidarni i daju podršku zdravstvenom sistemu i ovom tijelu, kako bi svi zajedno smanjili negativni uticaj pandemije po zdravlje naših stanovnika, što u slučaju da ne možemo imati stalne pokušaje diskreditiranja ovog štaba i što je već postalo imanentno za našu stranicu.

„Krizni štab obavlja svoje zadatke stručno i časno, u cilju zaštite zdravlja građana Kantona Sarajevo. Mi smo tu na svojim zadacima! Isto tako, apeliramo da se u toku ovih predizbornih aktivnosti poštuju preporuke ovog tijela koje se izdaju i tiču ​​se organizovanjem predizbornih skupova “, navode i još jednom podsjećaju sve političke aktere u Kantonu Sarajevo na obavezno pridržavanje navedenih preporuka.

Članovi Kriznog štaba MZ KS koji su dali saglasnost za sadržaj ovog reagiranja su: prof.dr.med.sc. Aida Pilav – spec. socijalna medicina i organizacije zdravstva sa zdravstvenim ekonomikom, prim.dr.med. Amra Kaljić Junuzović – spec. pedijatrije, dr. med. Anisa Bajramović – spec. epidemilog, dok. dr. med. sc. Rusmir Baljić – spec.infektologije, prim.dr. Muhamed Ahmić – spec. neuropsihijatrije, mr. dr. med. sc. Adem Zalihić – spec. hitna medicina, dr. vet. med. Kemal Beganović, san. ing. Izet Smajić, dipl. žurn. Azra Đozo.