ZAŠTO JE ZADIĆ U AUSTRIJI? Kritikujući Zvizdića amnestiraju Karadžića, Mladića i ozrenske četnike

Nakon što je objavljeno da je Tuzlanka Alma Zadić imenovana za ministricu pravde u novoj vladi Austrije, uslijedile su brojne pozitivne reakcije u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Treba sačekati da se vidi kakvu politiku će predvoditi izvršna vlast Austrije i ministrica Zadić, pa tek na osnovu toga upućivati čestitke, kako se kasnije ne bi ugrizli za jezik. Sjetimo se samo preuranjenih pohvala Aidi Hadžialić koja je postala ministrica obrazovanja u Vladi Švedske. Ubrzo je htjela zabraniti vjerske škole u toj zemlji te zgrozila veći dio javnosti u BiH. Na kraju je dala ostavku jer je vozila pijana.

Ipak, kada govorimo o Almi Zadić, zanimljive su reakcije nakon što je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio riječi podrške kolegici u Austriji.

– Još jednu uspješnu, mladu, obrazovanu i pametnu Bosanku prepoznali su u svijetu koji cijeni kvalitet. Postati ministrica pravde sa 35 godina u novoj vladi Austrije ogroman je uspjeh i priznanje. Bravo Alma Zadić, napisao je Zvizdić na svome Twitter profilu.

Mnoge reakcije na Zvizdićevu čestitku zorno govore kako su mnogi u BiH, ali i dijaspori, zanemarili bitne činjenice kao što su one koje su dovele Zadić do Austrije.

Pravo je pitanje zašto je ona uopšte u vladi Austrije a ne u vladi BiH, koliko danas Almi Zadić radi za kasama trgovačkih centara ili konobarišu po gradskim kafićima i imaju nadređene u institucijama koji ne znaju ni rečenicu napisati a kamo li u glavi sastaviti, napisao je Salih Zagić u jednom od online komentara na Zvizdićevu poruku.

Sramota je vama političarima iz BiH čestitati Almi na uspjehu. Koliko Almi sa pošteno stečenim diplomama mora napustit državu, dio je komentara Nasera Sulejmanovića.

Fala Bogu talentovana, zato je napustila BiH, napisao je Aden Curić.

Ne, ne, poštovani Zvizdiću, “hvala” Vama i Vašim kolegama što Alma Zadić nije ministrica u BiH već u Austriji, Facebook je status Elvira Bucala koji je popraćen brojnim pozitivnim reakcijama.

Za potpuno sagledavanje autodestruktivnog poriva naših ljudi, potrebno je znati da je ministrica Zadić sa roditeljima napustila rodnu Tuzlu 1994. Međutim, iz potrebe da se optuži neko iz vlastitih redova za tragičnu sudbinu napuštanja vlastitog doma, komentatori koje smo citirali, ali i brojni ostali, zanemaruju činjenicu da su velikosrpska agresija, a kasnije i nož u leđa iz tzv. HZ HB glavni razlozi što je Zadić sada u Austriji. U neshvatljivom porivu da se obračunaju sa osobom koja je teško ranjena u agresiji a poslije se dokazala u obnovi Sarajeva i stabilizaciji države BiH, mnogi komentatori svjesno amnestiraju Radovana Karadžića, Ratka Mladića i u konkretnom slučaju ozrenske četnike. Adresirati Zvizdiću i politici koju on predstavlja krivicu što je Zadić napustila BiH, a prećutati da je to učinila u jeku agresije 1994. bježeći od genocidne armade, totalno je pomračenje logike i izvrtanje istine. Bilo bi dobro da ovakve neistine štete samo Zvizdiću. Nažalost, zaobilaženje da se navedu pravi krivci za Almino napuštanje BiH, olakšavanje je agresorima pri njihovom prekrajanju historije. Sada za svoje teze da oni nisu krivi za rat, progone i raseljavanje Bošnjaka imaju “svjedoke” kao što su Zagić, Sulejmanović, Curić i Bucalo.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

0