Zamislite da dok čitate ovaj tekst četnici pobiju cijelo vaše naselje! To se desilo Zaklopači!

Dok čitate ovaj tekst, možete li zamisliti da poslijepodnevnu idilu prekine butalni napad u kojem za nekoliko trenutaka cijelo vaše selo, ulicu ili naselje pobiju naoružani ljudi. Zamislite da odjednom utihnu glasovi razigrane djjece i da budu pobijena. Upravo se to desilo stanovnicima sela Zaklopača 16. maja 1992. godine. U ovom selu pored Vlasenice ubijeno je 59 bošnjačkih civila, od kojih je 12 djece.

Samo pojedini su preživjeli ovaj brutalni napad srpskih hordi. U pohodu na Zaklopaču ubijeno je 12 djece: Admir (Fadil) Hodžić (7), Naida (Fadil) Hodžić (4), Admira (Rifet) Hodžić (8), Anesa (Ramiz) Hodžić (8), Asim (Ramiz) Hodžić (6), Mersudin (Huso) Hodžić (15), Sadmir (Behadil) Hodžić (11), Sedin (Behadil) Hodžić (16), Salih (Hasan) Hodžić (9), Edin (Osman) Salihović (13), Edina (Osman) Salihović (9), Nedžad (Salko) Salihović (13).

Adel šabanović je tada imao osma godina. On je paradigma stradanja Bošnjaka u Podrinju. On je pripadnicima Drinskog korpusa vojske RS morao donositi vodu da operu ruke i noževe nakon klanja Bošnjaka. Iako je imao tek osam godina, pred njegovim očima pripadnici Vojske RS silovali su i zaklali više njegovih prijatelja i članova familije.

– Oca su mi ubili na početku agresije, a kasnije i dedu. Nekad se pitam zašto i ja nisam mrtav – ispričao je Šabanović za medije.

– Četnici su ubijali u mom selu Zaklopača tri dana, a mene su tjerali da im donosim vodu kojom su prali ruke i noževe nakon klanja mojih komšija. Poslije me je nana nekako ubacila u kamion koji je iz Srebrenice deportovao izbjeglice pa sam jedva spasio živu glavu. Neki mi danas ne vjeruju da je to istina, a ja im kažem haram im to bilo – rekao je Šabanović.

Na Sudu BiH u toku je proces po optužnici potvrđenoj 1. novembra 2016. protiv: Radomira Pantića, rođenog 6. januara 1964. godine u Vlasenici, Branka Jolovića, rođenog 4. septembra 1957. godine u Milićima, Milomira Miloševića, rođenog 22. jula 1961. godine u Vlasenici, Nenada Vukotića, rođenog 2. maja 1960. godine u Milićima, Nikole Lošića zvanog Niđo, rođenog 28. januara 1965. godine u Milićima. U novembru 2017. podignuta je i optužnica protiv Gvozdena Lukića rođenog je 1949. godine u mjestu Metaljka, općina Milići, ali je postupak pred Sudom BiH obustavljen zbog njegove smrti.

Imena ubijenih stanovnika Zaklopače

 

Anesa je imala osam godina, dovoljno da je komšije Srbi ubiju

 

0