Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Vlasti RS organizirale svečanu akademiju u povodu neustavnog praznika ovog entiteta

Vlasti Republike Srpske organizirale su večeras u Banja Luci svečanu akademiju u povodu „Dana RS“, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ovom događaju nazočili su srpski predstavnici u državnoj i entitetskoj vlasti, predvođeni članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

-Republika Srpska je izraz naše želje da živimo na svojoj zemlji, uređujemo je u skladu sa svojim željama i dostignućima suvremenog svijeta, dijelimo je sa svim ljudima dobre volje, ma koje vjere ili nacije oni bili, naglasio je u svom obraćanju Milorad Dodik, dodajući kako se RS na svoj 30. rođendan bori sačuvati ono “što su joj velike sile priznale nakon rata”.

Ponavljajući uglavnom svoje od ranije poznate stavove Dodik je kazao da je potrebno da se u BiH nađe volje i mudrosti te striktno poštuje Ustav BiH, a u protivnom će se, dodaje, BiH raspasti, a RS krenuti ka izlazu. Ustvrdio je da je priča o građanskoj BiH iluzija “kojom žele da srpski narod gurnu u poziciju građanske manjine i da je jednaka ideji ustaške države iz prošlog stoljeća”.

Prema njegovim riječima, samo ona BiH koja je zasnovana na svom Ustavu, ravnopravnosti, koja uvažava povijesne i etničke realnosti, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda može opstati.

Međunarodni diplomatski predstavnici uglavnom su ignorirali događaj u Banja Luci, izuzev onih iz Rusije i Kine. Na obilježavanje neustavnog “Dana RS” je doputovalo nekoliko francuskih parlamentaraca, kao i visoko izaslanstvo Republike Srbije, na čelu s premijekom Anom Brnabić i predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem. Akademiji je nazočio i patrijarh srpski Porfirije te predstavnici oporbenih stranaka iz RS-a.