Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Vlada ZDK u 2021. uložila 7 miliona KM u školsku infrastrukturu u Zenici

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, na čelu s ministrom prof.dr. Spahijom Kozlićem u 2021. godini realiziralo je 7 miliona KM ulaganja u obrazovne objekte u Zenici.

Urađena je rekonstrukcija zgrada Filozofskog, Mašinskog te Metalurško-tehnološkog fakulteta, koji je dobio i novi amfiteatar, rekonstruisane su zgrade Medicinske, Srednje mješovite škole te OŠ “Mak Dizdar”, “Skender Kulenović”, Srednje muzičke škole, OŠ “Enver Čolaković” Gnjusi i “Hamza Humo” Babino, završena tri školska igrališta, rekonstruisane četiri sportske sale te ugrađeno pet kotlovnica od kojih su četiri sa instalacijom grijnih tijela. Završava se ugradnja solarnih panela za zagrijavanje vode u kupatilima u Đačkom domu “Nedžad Ibrišimović”.

Također, ugrađen je lift u jednoj školi, napravljena tri prilaza za invalidna lica u školama, završava se fitnes centar u Studentskom domu Univerziteta u Zenici, urađene su prostorije za produženi boravaka u tri osnovne škole, nabavljena lektira za škole u vrijednosti oko 100.000 KM, povećana izdvajanja za nabavku besplatnih udžbenika u osnovnim školama, a nabavljene su i lopte za sve škole u Zenici.

Vlada i resorno ministarstvo na čelu s ministrom Kozlićem povećali su plate zaposlenima u školama i Univerzitetu u Zenici, riješen je sav tehnološki višak u školama, a završava se velika reforma nastavnih planova i programa u osnovnim i srednjim općim školama.

Zahvaljujući ovakvom pristupu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, postala je sinonim za ulaganja u školsku infrastrukturu i stvaranje uslova za kvalitetnije odvijanje nastavnog procesa te boravak učenika i nastavnika.
U mnogim zgradama škola i fakulteta u Zenici, rekonstrukcije su izvršene prvi put od izgradnje prije četiri-pet decenija, tako da će ova vlada zlatnim slovima ostati upisana u historiji razvoja obrazovanja u našoj Zenici.