Vlada BPK izmirila dugovanja za podsticaje poljoprivredi za protekle tri godine

Akumulirana dugovanja za podsticaj poljoprivredi iz prethodne tri godine, kao i dio obaveza po ovom osnovu za 2020. bit će izmirena do kraja ove kalendarske godine – potvrdio je ministar privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Mensad Arnaut.

Po njegovim riječima, jedan od prioriteta Vlade je izmiriti obaveze i nastaviti kontinuirano pomagati razvoj poljoprivrede.

– Vlada BPK Goražde u trenutku kada je imenovana, u aprilu 2019. godine zatekla je dug prema poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od oko 400.000 KM. Zahvaljujući razumijevanju prije svega premijerke Aide Obuće, ali i ministra finansija, gotovo cjelokupan dug od 2017. godine je isplaćen, preostalo je još oko 52.000 KM i očekujem da ćemo to izmiriti do kraja ove godine – kazao je Arnaut.

Pored isplate dugovanja poljoprivrednicima iz protekle tri godine, predviđena je i isplata dijela obaveza iz 2020.

– Već je počela i implementacija određenih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju za 2020, tako da će dobar dio obaveza prema poljoprivrednicima biti izmiren do kraja ove godine – kantonalni ministar privrede.

Naglašava da je izrada Nacrta budžeta BPK Goražde za 2021. godinu u toku, a još nije poznato koliko će se novca u narednoj godini izdvojiti za sektor pomoći poljoprivredi.

– Donijeli smo jedan zaključak da se svi programi i projekti koji se realiziraju iz budžeta svih ministarstava analiziraju, da sagledamo kako je to sve išlo i koji je to iznos sredstava izdvajan po raznim osnovama. Na taj način ćemo vidjeti u kojem pravcu treba nastaviti, da li na isti način ili će se možda poduzeti neke druge mjere. Prioritet i Vlade i određenih neprofitnih organizacija je staviti fokus na privredu, obrt i očuvanje postojećih radnih mjesta te zdravstvo, i to je primarni cilj u narednoj godini – kazao je ministar privrede BPK Goražde.

 

1+