UŽIVO! Sve pozitivne vijesti na jednom mjestu: Novi raspiratori, pomoć bolnicama, starijim…

Deblokada donosi kratak pregled svih pozitivnih vijesti za petak, 27. mart 2020. Želja nam je čitateljima prenijeti činjenice iz mnogih dijelova BiH koji pokazuju da postoje pozitivni pomaci i brojni kvalitetni postupci i dešavanja u borbi protiv korone. Vijesti će konstantno biti ažurirane pa se možete vraćati na ovaj članak kako biste imali uvid u sve pozitivno u ovoj teškoj situaciji:

Štab civilne zaštite Grada Visokog putem povjerenika CZ – predsjednika mjesnih zajednica distribuirat će stanovništvu zaštitnu opremu (maske, rukavice i dr). Od proglašenja Prirodne nesreće prouzrokovane koronavirusom Štab CZ Grada Visokog u cilju zaštite stanovništva dostavio je zaštitnu opremu sredstva za dezinfekciju Medžlisu IZ Visoko i Medžlisu IZ za sve džamije koja obuhvataju ti medžlisi.

Avion kompanije
FlyBosnia, koji je prevezao bosanskohercegovačke državljane iz Italije, uspješno je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Odluku o povratku bh. građana koje je pandemija koronavirusa zadesila u Italiji, donijelo je Vijeće ministara BiH.

Po nalogu Štaba civilne zaštite Grada Mostara provedena je dezinfekcija ulica u Mostaru. Dezinfekcija ulica urađena je i u povijesnoj jezgri i na Starom mostu.

Kantonalnoj bolnici Goražde dopremljen je dio zaštitne medicinske opreme za uposlenike te zdravstvene ustanove, obezbijeđene u okviru UNDP programa koji se provodi na području cijele BiH. Vlada BPK Goražde učestvuje sa 300.000 KM, dok je 100.000 KM obezbijedio UNDP. – Kantonalnoj bolnici Goražde danas je isporučen dio specijalizirane zaštitne opreme za medicinsko osoblje iz kojeg su najavili da će u toku naredne sedmice doći veći kontingent zaštitnih sredstava, a u narednom periodu i prijeko potrebni mobilni RTG aparat – istakla je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić kazao je da su danas započeli realizaciju seta mjera koje imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje. Izuzetno je bitno da se FBiH može tokom ovog perioda što više osloniti na domaću proizvodnju. Istakao je da je Vlada FBiH usvojila izmjene Programa poticaja za ovu godinu te da je u odnosu na prvobitnih 500.000 KM osigurano dodatnih 9 miliona KM za podršku sufinansiranju različitih programa pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne i jesenske sjetve.

Štab civilne
zaštite Općine Vogošća je donio naredbu kojom prestaje zabrana ulaska i izlaska iz zgrade u ulici Samira Gradišića na broju 2. Naredba je donesena na osnovu dostavljenih preporuka dežurnog epidemiologa Anise Bajramović, nakon poduzetih preventivnih mjera. Urađena je dezinfekcija stubišta i ispitani stanari spomenute zgrade koji su dali podatak da nisu bili u kontaktu sa pacijenticom u vrijeme njene samoizolacije.

Federalno
ministarstvo rada i socijalne politike pruža punu podršku direktorima, upravi i uposlenicima zavoda socijalne zaštite u cijeloj Federaciji BiH. Ovo ministarstvo je u saradnji s Pomozi.ba, Federalnim štabom civilne zaštite i Crvenim križem Federacije BiH osiguralo donacije sanitarno higijenskih sredstava. Donacije su dobili zavodi Drin, Bakovići, Pazarić, Hum Sarajevo i ustanove iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški. Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas je obišao zavode Drin, Bakovići i Pazarić, te uručio higijensko sanitarna sredstva.


Gradonačelnik
Tuzle Jasmin Imamović sastao se s delegacijom Udruženja za promociju bosanskohercegovačko – kineskog mira i jedinstva, koje djeluje u Brčko Distriktu i koje je doniralo 8.500 zaštitnih maski za Grad Tuzlu.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj je sjednici donijela odluku o odobravanju dodatnih finansijskih sredstava Kantonalnoj bolnici Zenica. – Ranije smo odobrili sredstva za kupovinu zaštitne opreme, a danas smo odobrili dodatnih 1.655.000 KM za tačno specificiranu medicinsku opremu i krenuli smo u realizaciju nabavke te opreme – kazao je premijer Ganić. On je napomenuo kako su ranije odobrili 400.000 KM te ih direktno usmjerili bolnici za nabavku zaštitne opreme, dok će tranša od 1.655.000 KM biti utrošena za nabavku respiratora i drugih sredstava. – Druga današnja odluka je da se odobri 300.000 KM za nabavku prehrambenih paketa za borce koji imaju do 57 godina a nezaposleni su.

Kantonalnoj bolnici Goražde danas su dopremljena četiri respiratora koje su za ovu zdravstvenu ustanovu osigurali privrednici, vlasnik AC Unity Redžo Bekto i vlasnik kompanije „Emka“ Fridhelm Runge.

Kantonalni štab civilne zaštite i Vlada BPK Goražde u saradnji sa kompanijama “Emka Bosnia“ i “Jusri“ obezbijedili su prvih 100 vizir maski za Kantonalnu bolnicu Goražde. Zaštitne vizir maske proizvedne u Goraždu krenule su i u druge dijelove BiH, a u prvom kontigentu po 30 maski poslano je bolnicama u Konjicu i Mostaru.

Federalni štab civilne zaštite jutros je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uručio testove za detekciju koronavirusa. Kliničkom centru Univerzitetu u Sarajevu danas je uručeno 1.000, a Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 500 testova.

Javno preduzeće “Ilidža” izvršilo je dezinfekciju oko Doma zdravlja Ilidža, svih ulica u Hrasnici, Sokolović-Koloniji, Butmiru, Donjem Kotorcu, a u toku je dezinfekcija u Maloj aleji, Pejtonu, Lužanima. Sutra će biti dezinficirani Stup I i II i Otes i Stupsko brdo. Gorska služba spašavanja “Ilidža” vrši dezinfekciju kriznih tačaka i to zgrada Pošte, Policijske uprave, oko MZ, ambulanti u MZ, apoteka, a vrše i dezinfekciju pojedinih ulica. Sa topovima dezinfekcije rade i u urbanom dijelu oko naselja Tibra I i II. Vatrogasno društvo “Ilidža” provodi trenutno dezinfekciju u Osjeku, Vreocama, Vrelu Bosne, Rakovici i Blažuju. Počela je i podjela paketa socijalno ugroženom stanovništvu, saopćeno je iz Općine Ilidža.

Trenutno zdravstveno stanje kadeta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koji se nalaze na vojnom školovanju u inozemstvu, je dobro, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Služba za privredu i inspekcijske poslove Grada Livna besplatno će dijeliti sjemenski materijal zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima s područja Grada Livna. Riječ je o sjemenskom materijalu za krumpir, kukuruz, grah, crveni luk, mrkvu i ciklu. Minimalne površine sadnje za dodjelu krumpira i kukuruza je jedan dunum, a za grah, crveni luk, mrkvu i ciklu pola dunuma.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao da će od sutra biti u funkciju stavljene dvije letjelice Federalne uprave Civilne zaštite koje će prevoziti uzorke iz udaljenih gradova za testiranje u Sarajevu, a prije svega to je Bihać, ali će se razmotriti mogućnost i za ostale centre koji su udaljeni.

Predstavnici Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Sarajevo sa aktivistima Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar i volonterima obilaze teren i na kućnu adresu dostavljaju higijenske pakete za penzionere koji se nalaze na evidenciji projekta “Hljeb i mlijeko”, a koji su ujedno i najugroženija kategorija. Do današnjeg dana posjetili smo više od 500 penzionera koji se nalaze na evidenciji projekta “Hljeb i mlijeko”.

Ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo postavljen je jutros kontejner u kojem će biti organizirana trijaža za pacijente tokom trajanja vanrednog stanja zbog korona virusa. Rezultat je to nastavka saradnje između sarajevske Hitne pomoći i Grada Sarajeva. Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo dr. Adem Zalihić istaknuo je da će medicinski radnici sada imati optimalne uvjete za rad u ovakvoj situaciji.

HO “Merhamet” je u svim svojim regionalnim i osnovnim odborima koji imaju javne kuhinje organizirao dostavu toplih obroka na kućne adrese korisnika na koje se zabrana kretanja odnosi. Po riječima predsjednika HO “Merhamet” MDD Kenana Vrbanjca, takvih korisnika je oko 1.000.  Osim toga, “Merhametovi” uposlenici i volonteri, na kućnim adresama, obilaze i 1.200 korisnika u okviru projekta “Kućna njega” i njima dostavljaju pakete sa hranom i sredstvima za higijenu. “Merhamet” se potrudio da na taj način zaštiti svoje najugroženije korisnike – kazao je Vrbanjac. Takve aktivnosti provode “Merhametovi” regionalni odbori Sarajevo, Tuzla, Travnik, Maglaj, Zenica, Bihać, Mostar i Banja Luka.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić odlučio je da se iznos njegove neto plaće za mjesec mart uplati na račun bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, a u cilju nabavke medicinske i zaštitne opreme u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa COVID-19.

Gorska služba spašavanja stanica Sarajevo odlučila je svoje resurse staviti na raspolaganje sugrađanima, a koji pripadaju kategorijama društva koje su najviše pogođene zabranom kretanja – porodiljama s bebama i malom djecom, osobama treće životne dobi, kao i osobama s poteškoćama u kretanju, a isključivo za nabavku osnovnih životnih namirnica, medicinskih potrepština i lijekova. GSS stanica Sarajevo će ovim kategorijama društva biti na raspolaganju svakim danom od 10.00 do 18.00 sati sa svoja dva tima.

Općina Centar Sarajevo je, u namjeri da se spriječi širenje koronavirusa i stepen zdravstvene zaštite naših sugrađana podigne na viši nivo, obezbijedila dva kontejnera za trijažu koji su postavljeni ispred Doma zdravlja Vrazova. Naime, ispred većine medicinskih ustanova su postavljeni šatori, ali s obzirom na vremenske, te uslove rada, Općina je izdvojila sredstva za kupovinu kontejnera sa grijanjem.

U preventivnu borbu protiv koronavirusa uključili su se i vlasnici firmi u Hercegbosanskm kantonu, a riječ je o dvije tvrtke iz Livna i Drvara koje su počele proizvodnju zaštitnih maski. U privatnoj tvrtki Belini d.o.o. Livno prije dva dana počela je proizvodnja zaštitnih maski. Dnevno se proizvede 250 zaštitnih maski namijenjenih za potrebe zdravstvenih ustanova na području HBŽ-a. Materijal za maske osigurao je Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a, a platno je nabavljeno u bugojanskoj firmi Kašmir

Odgovarajući na zahtjev Vlade Srednjobosanskog kantona, Katolički školski centar “Petar Barbarić” Travnik ustupio je svoju sportsku dvoranu, za slučaj potrebe smještaja zaraženih koronavirusom.

Direktor Zavoda za zaštitu bilja INZ-a Kasim Velić, apelovao je na poljoprvrednike da, u vrijeme pesimističkih progniza o dužini trajanja pandemije, iskoristie dane koji su pred njima. – Idealno je vrijeme za sadnju krompira, salate, sjetvu mrkve, špinata, graška, a kada malo otopli sadnju različitih povrtarskih kultura, sjetvu kukuruza kako za zrno tako i šećerca, sjetvu graha, tikve, bundeve i drugih kultura. Naše vlastite proizvode možemo imati na trpezi već za mjesec dana.

Kompanija Strabag je Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ donirala kontejner u kojem se vrši trijaža pacijenata. Kontejner je postavljen na ulazu u bolnicu i na njemu su urađene i potrebne prepravke tako da u potpunosti zadovoljava kriterije za siguran prolaz pacijenata u ovu zdravstvenu ustanovu.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i načelnik Opštine Teslić Milan Miličević javno je zahvalilo načelniku Opštine Tešanj Suadu Huskiću na pomoći u borbi protiv koronavirusa, odnosno donaciji zaštitnih maski i odijela.

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću, te njihovi asistenti i profesori počeli su s izradom zaštitnih vizir maski za zdravstvene radnike u USK. Prve vizir maske 3D printerom izradili su Bužimljani Hasan Talić i Dženan Bajrić, a njihov primjer već slijede i mladi ljudi iz Cazina, Velike Kladuše i Bihaća.

Tri osobe koje su bile zaražene koronavirusom i smještene u zeničkom izolatoriju nakon negativnih testova puštene su kući, čime je broj aktivno zaraženih u Zenici pao na samo jednu osobu. Izliječene su dvije ženske i jedna muška osoba koje su bile prvozaraženi koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Radi se o 51-godišnjoj i 19-godišnjoj Zeničanki i 26-godišnjem muškarcu koji su na italijanskom aerodromu zaraženi koronavirusom pri povratku iz Njemačke u BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH donijelo je Odluka da je postupanje u krivičnim predmetima protiv zdravlja stanovništva apsolutni prioritet svih pravosudnih institucija u BiH.

0