Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Ustavni sud BiH: Zabranom nošenja brade vojnicima OS BiH prekršena prava

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas započeo 124. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije. Ustavni sud sutra nastavlja sa radom u plenarnoj sjednici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj plenarnoj sjednici novoimenovani međunarodni sudija Ustavnog suda BiH Ledi Bianku je, u smislu člana 82. Pravila Ustavnog suda BiH, dao i potpisao svečanu izjavu, čime je preuzeo dužnost sudije Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je raspravljao i odlučivao o U predmetima.

Kada je riječ o U 15/20, Ustavni sud je raspravljao o zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti člana 9. stav (1), člana 10. stav (4) i člana 11. stav (1) tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine. Odluka u ovom predmetu će biti donesena na nekoj od narednih plenarnih sjednica, navedeno je u saopćenju Ustavnog suda BiH.

Kada je riječ o U 16/20, u ovom predmetu Ustavni sud je donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine. Na zahtjev komisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za daljnjih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja. Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi s dodijeljenim koncesijama. O odluci o privremenoj mjeri u ovom predmetu Ustavni sud BiH će odlučivati sutra.

”U 9/21 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije. Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom”, navedeno je u saopćenju suda.

U predmetu U 10/21, Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Kantonalnog suda u Zenici za ocjenu kompatibilnosti člana 55. Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, utvrdio da osporena odredba citiranog zakona nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 18. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH. Prema mišljenju Ustavnog suda BiH, osporena odredba citiranog zakona, suprotno članu 18. Okvirnog zakona, dovodi do miješanja u institucionalnu autonomiju univerziteta tako što se od javne vlasti traži saglasnost za imenovanja na čelne funkcije visokoškolskih ustanova.

Kada je riječ o predmetu U 11/21, Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Aljoše Čampare, ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, kojim je tražio da Ustavni sud BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja, u skladu sa članom 8.8. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odbio navedeni zahtjev zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje.

Nakon što sutra okonča rad plenarne sjednice, Ustavni sud BiH će na internetskoj stranici objaviti saopćenje za javnost.

Sve odluke usvojene na današnjoj plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.